Wenen verwijdert straatnaam antisemitische burgemeester

Karl Lueger-Ring
Wenen heeft binnenkort geen weg meer die vernoemd is naar oud-burgemeester Karl Lueger (1844-1910). Het bestuur van de Oostenrijkse hoofdstad heeft besloten de naam van de Karl Lueger-Ring te veranderen vanwege de antisemitische achtergrond van de vroegere burgemeester.

Karl Lueger was van 1897 tot zijn dood in 1910 burgemeester van Wenen. Hij stond bekend om zijn antisemitisme en racistische politiek. Bekend is dat Adolf Hitler zich onder meer lietinspireren door de burgemeester. Hitler woonde enige tijd in Wenen in de periode dat Lueger daar burgemeester was. In zijn beruchte boek Mein Kampf wordt Lueger verschillende keren aangehaald.

- advertentie -

De weg die naar de burgemeester vernoemd werd loopt onder meer langs het hoofdgebouw van de universiteit in Wenen en langs het beroemde Burgtheater. Deze zomer zal de Karl Lueger-Ring omgedoopt worden in Universitätsring .

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: