Dark
Light

WOI-loopgraaf in Utrecht hersteld

Auteur:
1 minuut leestijd
Werk aan de Groeneweg (Staatsbosbeheer)
Werk aan de Groeneweg (Staatsbosbeheer)

In opdracht van Staatsbosbeheer zijn enkele loopgraven bij fort Honswijk naar oorspronkelijk model hersteld. Het gaat om loopgraven die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden aangelegd, ter verdediging van het fort.

De historische loopgraven zijn op basis van oude tekeningen en historische luchtfoto’s hersteld. De stelling, genaamd Werk aan de Groeneweg, is onderdeel van het werelderfgoed De Nieuwe Hollandse Waterlinie en is nu weer toegankelijk voor publiek.

Het verdedigingswerk bestaat uit een een dubbele loopgraaf met aarden wallen en vijfenvijftig groepsschuilplaatsen. Staatsbosbeheer:

De tand des tijds en de verschillende gebruikers hadden hun sporen achtergelaten. In de loop van de eeuw zijn de contouren van de infanteriestelling vervallen, de loopgraven gedeeltelijk afgegraven en verschillende waterpartijen dichtgegroeid. Daarnaast zijn de groepsschuilplaatsen tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Duitsers dichtgemetseld. Dit maakte het tot een onaantrekkelijk geheel. Daar is nu verandering in gekomen.

Open dag

Een deel van de vijftig betonnen groepsschuilplaatsen is nu weer toegankelijk. Zichtbare restanten van het loopgraafsysteem aangevuld met profielresten, die nog herleidbaar waren naar tekening en foto’s, waren vaste ijkpunten voor het herstel.

Het verdedigingswerk uit de Eerste Wereldoorlog is dagelijks vrij toegankelijk voor het publiek. Het bevindt zich aan de Lekdijk tussen de huisnummers 32 en 36 te Schalkwijk. Op zaterdag 6 september is er een open dag.

Lees ook: Enige Duitse loopgraaf op Nederlandse bodem in ere hersteld

×