Dark
Light

Enige Duitse loopgraaf op Nederlandse bodem in ere hersteld

Auteur:
1 minuut leestijd
De herstelde loopgraaf (Natuurmonumenten)
De herstelde loopgraaf (Natuurmonumenten)

Aankomende zondag wordt in het Bergherbos, bij ’t Peeske in Beek nabij Doetinchem, een Duitse loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog onthuld. De loopgraaf is recentelijk hersteld. Volgens Natuurmonumenten gaat het om de enige Duitse loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog in Nederland.

Toen uit onderzoek bleek dat glooiingen in het landschap om restanten van ijzerkuilen uit de Middeleeuwen en loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog ging, werd besloten ze weer te herstellen in oorspronkelijke staat. De loopgraaf werd aangelegd in 1917 toen het Bergherbos nog Duits grondgebied was. Tijdens onderzoek werden onder meer resten van spandraden gevonden, die erop wijzen dat de wanden van de loopgraaf uit houten schotten bestonden.

Een deel van de loopgraaf is nu gereconstrueerd en wordt aanstaande zondag geopend door onder andere de burgemeester van Montferland, Ina Leppink-Schuitema.

Lees ook: Onderzoek naar Duitse WOI-loopgraven op Nederlands grondgebied

Video over de reconstructie van de loopfraaf:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×