Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Enige Duitse loopgraaf op Nederlandse bodem in ere hersteld

Aankomende zondag wordt in het Bergherbos, bij ’t Peeske in Beek nabij Doetinchem, een Duitse loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog onthuld. De loopgraaf is recentelijk hersteld. Volgens Natuurmonumenten gaat het om de enige Duitse loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog in Nederland.

- ad -

Toen uit onderzoek bleek dat glooiingen in het landschap om restanten van ijzerkuilen uit de Middeleeuwen en loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog ging, werd besloten ze weer te herstellen in oorspronkelijke staat. De loopgraaf werd aangelegd in 1917 toen het Bergherbos nog Duits grondgebied was. Tijdens onderzoek werden onder meer resten van spandraden gevonden, die erop wijzen dat de wanden van de loopgraaf uit houten schotten bestonden.

Een deel van de loopgraaf is nu gereconstrueerd en wordt aanstaande zondag geopend door onder andere de burgemeester van Montferland, Ina Leppink-Schuitema.

Lees ook: Onderzoek naar Duitse WOI-loopgraven op Nederlands grondgebied

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Video over de reconstructie van de loopfraaf:


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Kletsmajoor – Waar komt dit woord vandaan?

  Kletsmajoor – Waar komt dit woord vandaan?

  Mensen die praten als Brugman zou je ook kletsmajoor kunnen noemen. Een kletsmajoor is bekend als koekjesnaam, maar wordt ook gebruikt voor mensen die niet kunnen stoppen met praten. Het woord wordt vooral in negatieve zin gebruikt voor iemand die …Lees bericht »
 • Kattenkwaad & katzwijm – een historische minikatalogus

  Kattenkwaad & katzwijm – een historische minikatalogus

  Katten spelen in de geschiedenis soms een bijzondere rol. Af en toe weten ze historische ontwikkelingen te katalyseren (versnellen) of zetten ze gebeurtenissen naar hun hand cq. poot. In tijden van oorlog zijn katten vaak het lijdend voorwerp: lang niet …Lees bericht »
 • Eeuw van de bourgeoisie

  Eeuw van de bourgeoisie

  De Franse Revolutie van 1789 en de manier waarop keizer Napoleon I zich van de erfenis daarvan had meester gemaakt leek op een cesuur in de geschiedenis. Ongeveer hetzelfde gevoel overviel bepaalde waarnemers tweehonderd jaar later in 1989 bij de …Lees bericht »
 • De biografie van de duivel

  De biografie van de duivel

  De duivel is in religieuze geschriften en retoriek al eeuwenlang als kwaadwillend wezen aanwezig. Hij kreeg allerlei namen toebedeeld, zoals Lucifer, Beëlzebub, Satan, Mefistofeles, De Tegenstander, Demon, Antichrist, Iblis of Shaitan.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!