/

Enige Duitse loopgraaf op Nederlandse bodem in ere hersteld

De herstelde loopgraaf (Natuurmonumenten)
De herstelde loopgraaf (Natuurmonumenten)

Aankomende zondag wordt in het Bergherbos, bij ’t Peeske in Beek nabij Doetinchem, een Duitse loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog onthuld. De loopgraaf is recentelijk hersteld. Volgens Natuurmonumenten gaat het om de enige Duitse loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog in Nederland.

Toen uit onderzoek bleek dat glooiingen in het landschap om restanten van ijzerkuilen uit de Middeleeuwen en loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog ging, werd besloten ze weer te herstellen in oorspronkelijke staat. De loopgraaf werd aangelegd in 1917 toen het Bergherbos nog Duits grondgebied was. Tijdens onderzoek werden onder meer resten van spandraden gevonden, die erop wijzen dat de wanden van de loopgraaf uit houten schotten bestonden.

Een deel van de loopgraaf is nu gereconstrueerd en wordt aanstaande zondag geopend door onder andere de burgemeester van Montferland, Ina Leppink-Schuitema.

Lees ook: Onderzoek naar Duitse WOI-loopgraven op Nederlands grondgebied

Video over de reconstructie van de loopfraaf:

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: