Dark
Light

Woonhuis architect Sybold van Ravesteyn wordt Museumhuis

Auteur:
2 minuten leestijd
Museumhuis Van Ravesteyn (Foto: Pauline Dorhout - Vereniging Hendrick de Keyser)
Museumhuis Van Ravesteyn (Foto: Pauline Dorhout - Vereniging Hendrick de Keyser)

Het voormalige woonhuis van architect Sybold van Ravesteyn (1889-1983) in Utrecht opent binnenkort de deuren als museum. Dat heeft Vereniging Hendrick de Keyser bekendgemaakt. Het museum bevindt zich op steenworp afstand van het beroemde Rietveld-Schröderhuis.

Sybold van Ravesteyn werd opgeleid als civiel ingenieur en trad in 1912 in dienst van de spoorwegen. Met een reeks opvallende seinhuizen vestigde hij zijn naam als architect van het Nieuwe Bouwen. Later ontwierp hij de treinstations van Rotterdam en Utrecht, de gebouwen van dierentuin Blijdorp in Rotterdam, schouwburg Kunstmin in Dordrecht, bijzonder vormgegeven benzinestations en het interieur van het koninklijk jacht Piet Heyn. Vereniging Hendrick de Keyser:

“Veel van zijn werk voor de spoorwegen is inmiddels afgebroken en Van Ravesteyn heeft daarmee de twijfelachtige eer om de ‘meest gesloopte’ architect van Nederland te zijn. Onder architecten, architectuurhistorici en liefhebbers wordt zijn werk echter bewonderd.”

Eigen woonhuis

In 1932 ontwierp Sybold van Ravesteyn een eigen woonhuis aan de Prins Hendriklaan in Utrecht. Dit pand toont een overgang in zijn werk naar een meer vrije opvatting over vormgeving, met sierlijke en golvende lijnen, die een sterk contrast vormt met de andere architecten van het Nieuwe Bouwen. Hendrick de Keyser:

“Van Ravesteyn schuwde de controverse niet en introduceerde barokke krullen in moderne nieuwzakelijke interieurs. Bijzonder in het interieur van het huis in Utrecht is de grote woonkamer. Deze is te beschouwen als een samenvoeging van een werkkamer, zitkamer en eetkamer waartussen de grenzen alleen door middel van een belijning in vloer en plafond zijn aangegeven. De detaillering is uitzonderlijk, van de aluminiumplinten tot de door Van Ravesteyn ontworpen ingebouwde meubelen.”

Museumhuis Van Ravesteyn (Foto: Pauline Dorhout - Vereniging Hendrick de Keyser)
Museumhuis Van Ravesteyn (Foto: Pauline Dorhout – Vereniging Hendrick de Keyser)

De architect woonde tot vlak voor zijn overlijden in het huis. In 1996 droeg zijn zoon het pand over aan Vereniging Hendrick de Keyser. Deze monumentenorganisatie zet zich in voor historische gebouwen en hun interieur. Na een periode van verhuur wordt het huis nu Museumhuis en ‘Monument en Bed-locatie’. In blokken gedurende het jaar wordt het afwisselend opengesteld als museum dan wel verhuurd als vakantiehuis.

“Bijzonder aan het Museumhuis is dat het grotendeels kon worden ingericht met het oorspronkelijke meubilair. Veel meubelen en objecten waren nog aanwezig in het huis of zijn afkomstig van de familie Van Ravesteyn, zoals serviesgoed, een lamp die hij zelf ontwierp en de passer waarmee hij zijn ontwerpen maakte. Het talentvolle, eigenzinnige en controversiële werk van deze architect, zowel in zijn huis als in de inrichting, is nu voor een ieder te aanschouwen.”

Bezoekers kunnen in het huis straks onder meer kijken bij de tekentafel van de architect of zich buigen over de plattegrond van de woning. Museumhuis Van Ravesteyn wordt op vrijdag 6 september officieel geopend.

Vereniging Hendrick de Keyser wil de komende jaren 35 bijzondere historische woonhuizen openstellen en zo teruggeven aan het publiek.

Lees ook: Sybold van Ravesteyn (1889-1983) – Een uitzonderlijke spoorwegarchitect
Boek: Sybold van Ravesteyn Architect

×