Week van de koloniale geschiedenis

Woonwagencultuur op lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed

Historische woonwagen - cc
Historische woonwagen – cc
De woonwagencultuur krijgt een plek op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. De voorzitter van de Vereniging Behoud Woonwagencultuur (VBW) ondertekent volgende maand het certificaat dat bij die erkenning hoort.


Ons land heeft sinds twee jaar een lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Immaterieel erfgoed is levend erfgoed en het beschermen ervan vraagt volgens de overheid een geheel andere aanpak dan het beschermen van monumenten en archiefstukken. Wanneer er immaterieel erfgoed op de lijst komt dan zet de overheid er zich voor in om “de waardering van dit erfgoed te vergroten, het belang ervan te erkennen en het veilig te stellen voor de toekomst”.

Onder meer het bloemcorso in Utrecht en de Sint Maartensviering in Utrecht staan op de lijst die beheerd wordt door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE).

Vanaf volgende maand staat dus ook de woonwagencultuur op de lijst. Volgens de VBW zijn onder meer de hechte familebanden en grote onderlinge solidariteit kenmerken van de cultuur van woonwagenbewoners.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

5 Comments Join the Conversation →