Dark
Light

Woonwagencultuur op lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed

Auteur:
1 minuut leestijd

Historische woonwagen - cc
Historische woonwagen – cc
De woonwagencultuur krijgt een plek op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. De voorzitter van de Vereniging Behoud Woonwagencultuur (VBW) ondertekent volgende maand het certificaat dat bij die erkenning hoort.

Ons land heeft sinds twee jaar een lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Immaterieel erfgoed is levend erfgoed en het beschermen ervan vraagt volgens de overheid een geheel andere aanpak dan het beschermen van monumenten en archiefstukken. Wanneer er immaterieel erfgoed op de lijst komt dan zet de overheid er zich voor in om “de waardering van dit erfgoed te vergroten, het belang ervan te erkennen en het veilig te stellen voor de toekomst”.

Onder meer het bloemcorso in Utrecht en de Sint Maartensviering in Utrecht staan op de lijst die beheerd wordt door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE).

Vanaf volgende maand staat dus ook de woonwagencultuur op de lijst. Volgens de VBW zijn onder meer de hechte familebanden en grote onderlinge solidariteit kenmerken van de cultuur van woonwagenbewoners.

×