Koloniën van Weldadigheid op Werelderfgoedlijst

De Koloniën van Weldadigheid staan sinds deze week op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De oude landbouwkoloniën voor armoedebestrijding in Veenhuizen, Frederiksoord-Wilhelminaoord en in de Belgische Kolonie Wortel vormen gezamenlijk één transnationaal werelderfgoed.

Neder-Germaanse Limes toegevoegd aan werelderfgoedlijst

Tijdens de vergadering van het Werelderfgoedcomité van Unesco is dinsdag bekendgemaakt dat de Neder-Germaanse Limes wordt opgenomen op de werelderfgoedlijst. Eerder deze week kregen ook de Koloniën van Weldadigheid en de Nieuwe Hollandse Waterlinie een plek op de prominente erfgoedlijst.

Nieuwe Hollandse Waterlinie opgenomen op Werelderfgoedlijst

Drie jaar geleden nomineerde het kabinet de eeuwenoude verdedigingslinie als uitbreiding van het werelderfgoed de Stelling van Amsterdam. Dat deze nominatie nu is overgenomen, kwam enigszins onverwacht omdat ICOMOS, een adviescommissie van Unesco, eerder nog adviseerde de nominatie op enkele punten aan te passen.

Zeven extra Nederlandse tradities op Unescolijst

Vorige week zijn zeven Nederlandse tradities toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Op de lijst staan inmiddels 185 vormen van immaterieel erfgoed, waaronder ambachten, feesten en sociale praktijken.

Overblijfselen van de limes in het Duitse landschap

Delen van het noordelijke Romeinse grensgebied zijn vandaag de dag nog zichtbaar in het Duitse landschap, onder meer dankzij archeologische opgravingen en reconstructies. Journalist Joost Vermeulen en fotograaf Mark Rammers volgden het spoor van de Romeinse limes door dorpen, valleien en bossen.

3,8 miljoen euro voor digitalisering VOC-archieven

Het UNESCO Memory of the World-archief van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), bestaande uit ongeveer vijfentwintig miljoen pagina’s, biedt niet alleen inzicht in het reilen en zeilen van de VOC, maar geeft ook een beeld van de interacties tussen Europese en niet-Europese partijen in Azië in de zeventiende en achttiende

Koning mét baard op herdenkingsmunt Woudagemaal

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer heeft de Koninklijke Nederlandse Munt een herdenkingsmunt uitgebracht. Hoewel het officieel vooral draait om het jubilerende erfgoed, trekt het portret koning Willem-Alexander misschien nog wel meer de aandacht.

Babylon op Werelderfgoedlijst van Unesco

Irak voerde al sinds begin jaren tachtig een campagne om de stad op de werelderfgoedlijst te krijgen. Volgens Unesco staat Babylon voor de "expressie van de creativiteit van het Nieuw-Babylonische Rijk op zijn hoogtepunt".

Het Stocletpaleis te Brussel, een architecturaal icoon

Het Stocletpaleis, een luxueuze villa aan de Tervurenlaan 279 in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe, ontworpen door de Oostenrijkse architect Joseph Hoffmann (1870-1956) prijkt sinds juni 2009 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het gebouw, een architecturale parel, wordt door velen beschouwd als één van de meest representatieve constructies eigen aan

Lijst van Werelderfgoederen in Nederland (UNESCO)

Op de Werelderfgoederenlijst van VN-organisatie UNESCO staat cultureel en natuurlijk erfgoed dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd. Als bepaald erfgoed aan de lijst wordt toegevoegd, betekent dit dat nationale overheden zich moeten inspannen voor het behoud van het erfgoed. Voor de monumenten is een plek op de lijst vaak

1 2 3 6