/

Koloniën van Weldadigheid op Werelderfgoedlijst

De Koloniën van Weldadigheid staan sinds deze week op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De oude landbouwkoloniën voor armoedebestrijding in Veenhuizen, Frederiksoord-Wilhelminaoord en in de Belgische Kolonie Wortel vormen gezamenlijk één transnationaal werelderfgoed.

//

Koning mét baard op herdenkingsmunt Woudagemaal

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer heeft de Koninklijke Nederlandse Munt een herdenkingsmunt uitgebracht. Hoewel het officieel vooral draait om het jubilerende erfgoed, trekt het portret koning Willem-Alexander misschien nog wel meer de aandacht.

//

Het Stocletpaleis te Brussel, een architecturaal icoon

Het Stocletpaleis, een luxueuze villa aan de Tervurenlaan 279 in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe, ontworpen door de Oostenrijkse architect Joseph Hoffmann (1870-1956) prijkt sinds juni 2009 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het gebouw, een architecturale parel, wordt door velen beschouwd als één van de meest representatieve constructies eigen aan de ‘fin de siècle’ periode. Een kennismaking:

Lijst van Werelderfgoederen in Nederland (UNESCO)

Op de Werelderfgoederenlijst van VN-organisatie UNESCO staat cultureel en natuurlijk erfgoed dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd. Als bepaald erfgoed aan de lijst wordt toegevoegd, betekent dit dat nationale overheden zich moeten inspannen voor het behoud van het erfgoed. Voor de monumenten is een plek op de lijst vaak lucratief, omdat dit leidt tot meer bezoekers en meer financiële

1 2 3 6