Dark
Light

Wrak van Spaans galjoenschip uit de zilvervloot gevonden

San José werd in 1708 door Britten tot zinken gebracht
2 minuten leestijd
De San José wordt tot zinken gebracht (Samuel Scott)
De San José wordt tot zinken gebracht (Samuel Scott)

Volgens Colombiaanse autoriteiten is eind november het wrak van het Spaans galjoenschip de San José gevonden. Dit schip maakte onderdeel uit van de zilvervloot en zat waarschijnlijk vol met goud, zilver en edelstenen toen het in 1708 door de Britse vloot tot zinken werd gebracht.

Juan Manuel Santos, de president van Colombia, noemt het wrak op Twitter de “heilige graal van de scheepswrakken”. Tijdens een persconferentie in Cartagena, de stad in de buurt waarvan het galjoen begin achttiende eeuw zonk, toonde hij foto’s van het wrak en legde hij uit dat het galjoen is geïdentificeerd door de ontdekking van bronzen kanonnen met gegraveerde dolfijnen. Om juridische redenen wil hij op dit moment nog niet meer details vrijgeven.

Colombia was enkele jaren geleden in conflict met het Amerikaanse bergingsbedrijf Sea Search Armada (SSA), dat beweerde te hebben ontdekt waar de San José ongeveer tot zinken was gebracht. Aanvankelijk had de regering met dit bedrijf afgesproken dat de eventuele opbrengst uit de vondst gedeeld, maar later zag Colombia daarvan af. Een rechter moest in 2011 uiteindelijk uitspraak doen. Die oordeelde dat Colombia eigenaar is van het wrak.

Korte video over de ontdekking

Waarde van de scheepslading

Nu lijkt het schip daadwerkelijk te zijn gevonden. Volgens de Colombiaanse president op een plek die nooit eerder in onderzoeken is genoemd. In het wrak zelf heeft men nog geen onderzoeken kunnen doen. Over de lading kan dan ook nog weinig gezegd worden.

Er wordt al wel druk gespeculeerd. Op basis van oude verklaringen over de scheepsladingen maken verschillende experts schattingen over de waarde. Die variëren van 800 miljoen euro tot meer dan 10 miljard. Bergingsbedrijf SSA heeft inmiddels laten weten een deel van de opbrengst te willen. Of de Spanjaarden zich ook in de strijd gaan mengen is nog niet duidelijk.

Tot nu toe ging men er altijd vanuit dat het schip explodeerde. Mogelijk is dat echter niet het geval. De onderwaterarcheologen hebben tot op heden in ieder geval nog geen sporen van een explosie aangetroffen.

Als het aan Juan Manuel Santos ligt komt er een speciaal museum waar de vondsten tentoongesteld kunnen worden. Het kan nog wel geruime tijd duren voor alle objecten geborgen zijn. Archeologen schatten circa tien jaar nodig te hebben. De komende tijd wordt eerst nader wetenschappelijk onderzoek op de vindplaats verricht.

Boek: Schatten en scheepswrakken

×