Wrak vliegdekschip uit WOII gevonden voor kust Californië

Voor de kust van Californië is het wrak van een vliegdekschip uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het gaat om de USS Independence CVL-22. Sonarbeelden maken duidelijk dat het wrak nog in behoorlijk goede staat verkeert.


Het schip werd onder meer ingezet in de oorlog in de Pacific. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt bij de kernproeven bij de atol Bikini. Het schip, dat onderdeel maakte van een zogenaamde ‘oefenvloot’, liep hierbij flinke schade op en uiteindelijk werd in 1951 besloten de USS Independence te laten afzinken, iets wat vaker gebeurde in die tijd. Het vliegdekschip ligt inmiddels dus al 64 jaar lang op de zeebodem.

Volgens James Delgado, directeur van het Amerikaanse oceanografisch en meteorologisch instituut NOAA, lijkt het echter net alsof het schip klaar is om zo weer in gebruik genomen te worden.

Waar het schip precies lag was kennelijk niet helemaal duidelijk. Het NOAA is al enige tijd bezig met het in kaart brengen van de schepen voor de Amerikaanse kust. In de wateren bij San Francisco zijn in totaal al zo’n driehonderd schepen gelokaliseerd, waarvan nu dus ook de USS Independence.

- advertentie -

TV-serie: The Pacific

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: