Dark
Light

Jaap Blokker (1942-2011) – Zakenman en kunstverzamelaar

3 minuten leestijd
Het oudste als Blokkerwinkel gebouwde pand aan de Breed en Veemarkt in Hoorn.
Het oudste als Blokkerwinkel gebouwde pand aan de Breed en Veemarkt in Hoorn.

In zijn woonplaats Laren overleed dinsdag 5 juli 2011 de Nederlandse zakenman Jaap Blokker overleden. Tot het jaar daarvoor was hij de algemeen directeur van Blokker Holding.

Jaap Blokker – Foto: Blokker Holding
Jaap Blokker werd op 5 februari 1942 geboren als oudste zoon van Albert Blokker sr. en Annie Wiesell. Hij kwam daarmee ter wereld in een echte ondernemersfamilie, die zijn wortels had in Hoorn.

In 1896 hadden zijn grootouders Jacob Blokker Pieterszoon en zijn vrouw Saapke Kuiper in Hoorn de Goedkoope IJzer-en Houtwinkel Jb. Blokker Pz geopend. In die winkel werden agrarische werktuigen, zoals harken, spaden, schoffels en gaas verkocht en daarnaast kon men er terecht voor huishoudelijke artikelen en keukengerei. De winkel verwierf al snel enige bekendheid. Oprichter Jacob Blokker Pz. had tien kleindochters. De in 1942 geboren Jaap Blokker was hun eerste kleinzoon. De firma Gebroeders Blokker bezat op dat moment al winkels in Hoorn, Utrecht, Haarlem en Amsterdam.

De jonge Jaap Blokker, door de familie ook wel liefkozend de Tweede Jacob Blokker genoemd bracht in zijn jeugd veel tijd door in Amsterdamse vestigingen van de firma. Net als zijn jongere broer Albert jr. werd hij al vroeg voorbereid op een toekomst in het bedrijf.

Jaap Blokker in de schoolbanken, jaren vijftig - Foto: Blokker Holding
Jaap Blokker in de schoolbanken, jaren vijftig – Foto: Blokker Holding
Eerste Blokkerwinkel, Breed 22-24 in Hoorn – Foto: blokker Holding

Eind jaren zestig kwam Jaap op het hoofdkantoor van de firma te werken. Hij werd daar begeleid door adjunct-directeur C.J. Havie. Toen deze Havie in 1967 bij een auto-ongeluk om het leven kwam besloot zijn vader Ab hem in de directie op te nemen. Jaap Blokker was toen nog maar 25 jaar oud. Samen met de zakenman Frits Muller werd Jaap tot adjunct-directeur van de Gebr. Blokker N.V. benoemd.

Ook onder leiding van Jaap Blokker bleef Blokker het goed doen. Eind jaren zestig waren er 28 vestigingen en werd er een omzet van ongeveer negen miljoen gedraaid. In de zomer van 1973 werd Jaap Blokker medevoorzitter van de directie, naast zijn vader Ab. Zijn jongere broer, Albert Jr., trad datzelfde jaar als adjunct-directeur toe tot de directie van het bedrijf.

Blokker busjes voor het filiaal in de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat in de jaren zestig – Foto: Blokker Holding
Blokker busjes voor het filiaal in de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat in de jaren zestig – Foto: Blokker Holding

Onder leiding van de broers Blokker bleef het bedrijf groeien. Het aantal filialen passeerde al snel de vijftig en het assortiment werd uitgebreid met tuinmeubelen en speelgoed.

Halverwege de jaren zeventig werd besloten om ook actief te worden buiten de landsgrenzen. Op 29 september 1977 werd in Merksem (bij Antwerpen) een eerste buitenlandse vestiging geopend en begin jaren tachtig volgden een vestiging in Engeland en Duitsland. De Engelse vestiging werd na anderhalf jaar alweer gesloten maar in Duitsland ging het beter. Daar exploiteerde Blokker op het hoogtepunt (1996) veertig eigen vestigingen. Vanaf eind jaren negentig werden veel van de vestigingen in het voormalige Oost-Duitsland gesloten of overgedragen aan Xenos Duitsland.

Eind jaren tachtig en begin jaren negentig groeide de onderneming onder leiding van Jaap sterk. Blokker nam in deze periode onder meer Bart Smit, Leen Bakker, Xenos, Intertoys en Marskramer over.

Hoogstraat Rotterdam - Foto: Blokker Holding
Hoogstraat Rotterdam – Foto: Blokker Holding

In 2003 werd Jaap Blokker verkozen tot Topman van het Jaar. Eind vorig jaar trad hij terug omdat hij ernstig ziek was. De firma Blokker herdenkt de overleden zakenman met een In Memoriam. Volgens de firma was Jaap Blokker een groot ondernemer en bestuurder die zichzelf “altijd vooral als winkelier” bleef zien. Uit het In Memoriam:

“Jaap Blokker was een winkelier in hart en nieren. Zelfs toen het Blokker-concern over de landsgrenzen reikte en vele duizenden medewerkers telde, kende hij de prijzen van de assortimenten van ál zijn formules uit zijn hoofd. Hij had er veel plezier in om, als hij een bezoek bracht aan een van zijn winkels, klanten te adviseren bij hun aankopen.”

Jaap Blokker overleed op 69-jarige leeftijd.

×