Dark
Light

Zeeuw vindt achttiende-eeuwse vestingmuur in achtertuin

1 minuut leestijd
Deel van de blootgelegde vestingmuur
Deel van de blootgelegde vestingmuur - Still video Omroep Zeeland

Een inwoner van het Zeeuwse stadje Philippine deed onlangs een bijzondere ontdekking in zijn achtertuin. Tijdens graafwerkzaamheden stuitte hij op een grote delen van een vestingmuur uit begin achttiende eeuw.

Tegenover Omroep Zeeland vertelt de man hoe een grondwerker tijdens het graven op stenen stuitte. Toen men vervolgens verder groef kwam een groot deel van de oude vestingmuur bloot te liggen. Tot grote verrassing van de bewoner, die er niet van op de hoogte was dat zijn tuin een historisch bouwwerk herbergde. Na de ontdekking nam de man contact op met een historisch genootschap dat ter plekke onderzoek verrichtte.

Open Monumentendag

De vijf meter hoge en tien meter brede muur blijkt onderdeel uit te hebben gemaakt van de oude vestingwerken van Philippine. Het zou gaan om de westelijke stenen beer, een gemetselde dam in een vestinggracht. Aan de oostkant van het kleine stadje is eerder een vergelijkbare muur gevonden.

De bewoner is niet van plan de muur weer te bedekken met zand. De komende tijd wil de Zeeuw in samenwerking met een archeoloog onderzoeken of in zijn tuin nog andere delen van de vestingmuur verborgen liggen. Het al blootgelegde deel van het oude vestingwerk wil hij zoveel mogelijk in originele staat herstellen en laten restaureren. Daarvoor is echter wel subsidie nodig. Tijdens Open Monumentendag wil de man zijn tuin voortaan openstellen, zodat omwonenden het bouwwerk ook kunnen bewonderen.

×