Dark
Light

Drie-in-de-pan (of smouters) – Oud-Hollandse pannenkoeken

Auteur:
1 minuut leestijd
Drie-in-de-pan (Smouters) - Still YouTube-video Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Drie-in-de-pan (Smouters) - Still YouTube-video Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Pannenkoeken horen net zo bij de Nederlandse keuken als bijvoorbeeld gehaktballen, kroketten en hutspot (om maar wat zaken te noemen). Ze zijn er in verschillende varianten. Een van die varianten is de drie-in-de-pan: kleine dikke pannenkoekjes, meestal met rozijnen. Het verschil met de reguliere pannenkoek is dat ze kleiner en dikker zijn. In feite is het een platgeslagen oliebol (of ouderwets: oliekoek).

De drie-in-de-pan dankt zijn naam aan het feit dat ze met drie tegelijk in een pan gemaakt worden. Waarom men er drie en bijvoorbeeld niet twee vier of vijf tegelijk bakt is dan weer minder bekend. Volgens tv-kok Herman den Blijker is hier een logische verklaring voor: in een cirkelvormige koekenpan passen beter drie pannenkoekjes passen dan twee of vier.

In Zeeland noemt men de koeken smouters.

Basisrecept voor de drie-in-de-pan:

Voor circa 9-12 stuks (3 of vier bakrondes dus)

Ingrediënten

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • mespunt zout
  • 1 ei
  • kwart liter melk
  • 30 gram boter

Bereiding

Meng het bakmeel met het zout en maak een kuiltje in het midden. Giet hierin ongeveer de helft van de melk en roer het mengsel tot een glad beslag. Voeg de rest van de melk en het ei toe en meng dit goed door het beslag. Eventueel kunnen hierna nog geweekte rozijnen of een geraspte appel door het beslag gemengd worden.

Doe wat olie en/of boter in pan en zet deze op middelhoog vuur. Voeg vervolgens drie gelijke eetlepels beslag in de pan (drie-in-de-pan). Wacht tot de bovenkant van de koeken droog is of tot er belletjes aan de bovenzijde te zien zijn. Draai de koeken dan om en bak de koeken aan de andere ook bruin (half tot één minuut).

Serveer de koeken, net als reguliere pannenkoeken, met bijvoorbeeld (poeder)suiker, jam, stroop of honing.

Eet smakelijk!

Boek: Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland

Bronnen

-Kook Ook – Irene van Blommestein e.a. – (Inmerc, 2002) – p.284)
-https://www.hermandenblijker.nl/herman-den-blijker-over-drie-in-de-pan/
-https://www.pzc.nl/walcheren/smouters-een-recept-voor-een-levenslange-liefde~a27e907f/
×