De geschiedenis van de bijbel. Nieuwsberichten en achtergrondverhalen over de bijbel. Verhalen over bijzondere oude bijbels, de wordingsgeschiedenis van het heilige boek, maar bijvoorbeeld ook over oude bijbelverhalen en ontdekkingen van de Dode Zeerollen of bijbeltaxaties. Zie ook onze rubriek ReligieArtikeltip:Top 100 Bijbelse uitdrukkingen, gezegden en woordenBoekentip:De Bijbel voor ongelovigen
In een kringloopwinkel in Den Haag is een oude huisbijbel van de Domkerk in Utrecht gevonden. De bijbel werd gevonden door Stefan van Mierlo, de voorzitter van een stichting die boeken met cultuurhistorische waarde wil bewaren voor volgende generaties.
Na Genesis 45 – het verhaal over de broers van Jozef die van Egypte naar Kanaän terugreizen om Jakob te vertellen dat Jozef leeft – springt deze Bijbel meteen over naar Exodus 19. Daar gaat het over het volk Israël bij de berg Sinaï. In deze Engelse ‘Slavenbijbel’ ontbreken de verhalen over Israëls onderdrukking en bevrijding uit de Egyptische slavernij
De Tenach (of Tanach) is de benaming voor de negenendertig boeken uit het Oude Testament, ofwel de Hebreeuwse Bijbel. Het woord is een zogeheten acroniem en wordt gevormd door de beginletters van de drie hoofddelen van de joodse bijbel, namelijk de Tora, Neviim en Ketoevim.
Het Nieuwe Testament is de benaming voor het tweede deel van de bijbel, dat begint met de vier evangeliën waarin geboorte en leven van Jezus worden beschreven.
De Zwitserse arts en natuuronderzoeker Johann Jacob Scheuchzer beweerde in 1725 het versteende geraamte te hebben gevonden van een mens die getuige was geweest van de Bijbelse zondvloed, waarbij de God van het Oude Testament middels een zondvloed afrekende met alle slechte mensen op aarde en alleen Noach spaarde door hem een ark te laten bouwen.
Is lachen met kaalkoppen humor of een belediging? Feit is dat weinig kaalkoppen kunnen lachen met grappen over hun kale knikker. Dat is vandaag zo en dat was in Bijbelse tijden niet anders.
Een Bijbelse uitdrukking die nog steeds geregeld gebruikt wordt, is ‘zijn licht niet onder de korenmaat zetten’. Het gezegde wordt gebruikt in het Nieuwe Testament, in het Bijbelboek Mattheüs.
Als Pasen weer voor de deur staat, komen er oude tradities aan de oppervlakte die met dit christelijke feest verbonden zijn. Denk aan het fenomeen eieren schilderen en die vervolgens ergens verstoppen. Ook de paashaas, het dier dat verondersteld wordt eieren af te leveren, is een onmisbare symboliek tijdens de Paasdagen.