Kon Jezus lezen en schrijven?

Recent werd de vraag voorgelegd of Jezus analfabeet was. Anders gezegd: kon Jezus lezen en schrijven? Dat is een interessante kwestie, die raakt aan allerlei aspecten van de uitleg van het Nieuwe Testament. Al levert de tekst zélf niet zoveel op.

Pinksteren – Geëxporteerd uit Sjavoeot

Als God zich in vuurvorm tot de mensen richt, kunnen we ook denken aan de Brandende Braamstruik van Mozes. Dat is geen toeval. Pinksteren is vijftigste Paasdag en dat is in feite het joodse Wekenfeest ofwel Sjavoeot.

United Bible Societies bestaat 75 jaar

In 1946, kort na het trauma van de Tweede Wereldoorlog, kwamen afgevaardigden van bijbelgenootschappen van dertien landen bijeen in het Elfinsward Conference Centre in Haywards Heath, niet ver van Brighton in Zuid-Engeland. Vanuit hun overtuiging dat de wereld het Woord van God nodig heeft, richtten zij de United Bible Societies.

Sodemieter! Mieters! Besodemieterd!

De termen mieters, besodemieterd, sodemieter en mietje lijken op elkaar. En dat is niet toevallig, want etymologisch gezien hebben ze dezelfde herkomst. Waar komen deze begrippen eigenlijk vandaan?

Roosevelts Vier Vrijheden en de Bijbel

Precies 80 jaar geleden hield de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt een historische speech. Daarin kondigde hij aan dat de Verenigde Staten wereldwijd zouden opkomen voor vier vrijheden: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees.

De messias (en de joodse achtergronden van het Nieuwe Testament)

Een achtergrondartikel over de joodse achtergronden van het Nieuwe Testament. Het tweede deel van de Bijbel is immers, net als het eerste, geschreven door joden, Of misschien beter: mensen die niet wisten dat wij hen christenen zouden noemen, een woord dat je zou kunnen vertalen als “volgelingen van de messias”.

De tuin van Getsemane – Jezus in doodsangst

Volgens de evangeliën ging Jezus in de nacht voor zijn kruisiging een tuin of hof aan de voet van de Olijfberg binnen om daar tot God te bidden. Deze tuin kennen we als de tuin van Getsemane.

Gideonsbende – Herkomst van het woord

Het woord Gideonsbende wordt wel eens gebruikt voor een kleine groep strijdbare personen, die meestal als voorhoede van een grotere groep optreed. Het woord is afkomstig uit de bijbel.

Jonassen – Herkomst van het woord

Kinderen vinden het nog wel eens leuk om te jonassen, maar ook voetbaltrainers zijn nog wel eens de pisang als ze bijvoorbeeld met hun team kampioen zijn geworden.

De zondebok – Betekenis en herkomst

Het begrip zondebok wordt gebruikt om aan te geven dat iets of iemand de schuld op zich geschoven krijgt. Dit taalkundige begrip vindt zijn herkomst in de Bijbel.

1 2 3 6