Zorginstellingen tijdens de Tweede Wereldoorlog

In Ermelo wordt woensdagavond een boek gepresenteerd over de ontwikkelingen in Nederlandse zorginstellingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boekje wordt uitgegeven door de Stichting Sobibor.

Het boek, getiteld Het leven niet waard, een geschiedenis van rassenwaan, is geschreven door Janneke de Moei. Zij werd door de Stichting Sobibor benaderd nadat twee cliënten van de Ermelose zorginstelling ‘s Heerenloo samen met hun begeleiders enkele jaren gelden een herdenkingsreis van de stichting hadden bijgewoond. De cliënten legden in Sobibor vier stenen voor de twaalf bewoners van ’s Heeren Loo. Deze twaalf bewoners, mensen met een verstandelijke beperking, waren in april 1943 in Sobibor omgebracht.

Naar aanleiding van de herdenkingsreis besloot Stichting Sobibor om Janneke de Moei te vragen een boekje samen te stellen over de ontwikkelingen in zowel de Duitse als de Nederlandse zorginstellingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze schrijft onder meer over het moordprogramma Aktion T4 in Duitsland en over de strijd van de zorginstellingen in het bezette Nederland. Het boekje wordt woensdagavond gepresenteerd in de Immanuëlkerk in Ermelo.

Lees ook: Hoe de nazi’s 300.000 psychiatrische patiënten vermoordden
…en: De geschiedenis van de psychiatrie (1800-heden) in een notendop

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: