24 februari

Samuel Colt krijgt octrooi op de Colt revolver (1836)

Oude Colt-revolver

Op 24 februari 1836 krijgt de Amerikaanse uitvinder en zakenman Samuel Colt octrooi op de Colt revolver.

Colt was de eerste die een revolver maakte die pas na vijf of zes schoten opnieuw hoefde te worden geladen. Hij gaf het vuurwapen namelijk een cilinder met verschillende kamers waarin kogels gestoken konden worden. Deze cilinder draaide als de haan werd gespannen, zodat de volgende kamer achter de loop in positie klikte. Wanneer de gebruiker vervolgens de trekker overhaalde, werd deze kogel afgevuurd.

Samuel Colt

Samuel Colt ontwikkelde zijn eerste model van de naar hem vernoemde revolver tijdens een reis in 1832. Drie jaar later vroeg hij er patent op aan. Op 24 februari 1836 werd dit patent hem uiteindelijk verleend.

- advertentie -

Colt verwachtte dat er grote vraag zou zijn naar zijn revolver maar aanvankelijk viel dit tegen. Hij opende een fabriek maar moest die vanwege tegenvallende resultaten al snel sluiten. Zijn wapen werd pas populair nadat Amerikaanse troepen die in Florida vochten, er positieve rapporten over hadden geschreven. Het wapen werd hierna steeds meer verkocht en Colt werd uiteindelijk een van de rijkste zakenlieden van de VS. Na enige tijd kreeg hij wel concurrentie van andere bedrijven, zoals bijvoorbeeld Smith & Wesson.

Een bekende slogan uit de Amerikaanse Burgeroorlog luidde:

Abe Lincoln mag alle mensen vrij hebben gemaakt, maar Sam Colt maakte ze gelijk.

23 februari

25 februari

Gerelateerde boeken:Cuba verhuurt Guantánamo Bay 'voor eeuwig' aan de VS (1903) Februaristakingvlag die in 2009 werd teruggevonden. Deze…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: