Gouden kris overhandigd aan president Indonesië

Tijdens het staatsbezoek aan Indonesië heeft premier Rutte een gouden Buginese kris overhandigd aan de Indonesische president Joko Widodo. De kris is afkomstig uit de collectie van Museum Nusantara in Delft, dat in 2013 de deuren moest sluiten. Een deel van de collectie wordt aan Indonesië overgedragen. De overhandiging van de Buginese kris is de voorbode van deze overdracht van 1.465 objecten, die volgend jaar plaatsvindt.

Na de sluiting van Museum Nusantara moest voor de collectie een andere bestemming worden gevonden.Erfgoed Delft (de erfgoedinstelling van de Gemeente Delft), en de stichting Nationaal Museum van Wereldculturen (de organisatie achter het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde) zijn sinds 2014 bezig om de zogenaamde ontzameling voor te bereiden, te documenteren en uit te voeren. Ook de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en het Rijksmuseum zijn hierbij betrokken. Onderdeel van de ontzameling is dat het deel van de Nusantara-collectie waarvan inmiddels is vastgesteld dat het niet tot de Nationale Volkenkundige Collectie behoort, ook aan Indonesië werd aangeboden.

Een klein deel van de Nusantara-collectie blijft in Delft en wordt opgenomen in de collectie van Museum Prinsenhof Delft. De rest van de collectie wordt zoveel als mogelijk ondergebracht in musea in Nederland en verder in buitenlandse musea.

Premier Rutte overhandigt de kris aan de Indonesische president Joko Widodo

Premier Rutte overhandigt de kris aan de Indonesische president Joko Widodo

Relatiegeschenk uit de koloniale tijd

Met goud ingelegde krissen, versierd met edelstenen, werden in de koloniale periode als relatiegeschenk gegeven door Indonesische vorsten aan Nederlandse bestuurlijke of politieke leiders. Het Nationaal Museum van Wereldculturen:

- advertentie -

“Het is daarom een bijzondere parallel dat premier Rutte deze kris uit de Nusantara-collectie als relatiegeschenk van Nederland aan Indonesië meeneemt: de kris wordt daarmee als het ware ‘andersom’ geschonken. Het is een symbool van de goede betrekkingen tussen beide staten en vertegenwoordigt tegelijk de selectie van 1.465 voorwerpen uit de collectie van Museum Nusantara die volgend jaar door Erfgoed Delft aan Indonesië wordt overgedragen.”

Overzicht van boeken over Nederlands-Indië en Indonesië

HMS Exeter onder vuur tijdens de Slag in de Javazee
Twee Nederlandse oorlogswrakken voor de kust van Indonesië, de Hr.Ms. De Ruyter…
De vloot van Olivier van Noort - cc
Op 26 augustus 1601 was Olivier van Noort de eerste Nederlander die…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: