//

Mark Rutte dankt zijn ministerie aan Indië-conflict

Politieke hamvraag dezer dagen en weken: blijft Mark Rutte (VVD) premier en daarmee tevens de baas van het ministerie van Algemene Zaken? Niemand die dat nu al weet. Historische vraag: hoe is dat departement van Algemene Zaken eigenlijk ontstaan? Het is ontsproten aan het dekolonisatieconflict dat Nederland en Indonesië uitvochten in de jaren 1945-1950.

Ontstaan van het ministerie van Algemene Zaken
/

Een premier kan nooit openlijk toegeven dat hij weg wil

Zelf ontkent hij met klem dat hij interesse heeft, maar in het geruchtencircuit blijft de naam van Mark Rutte hardnekkig rondzingen. De Nederlandse premier zou in beeld zijn om volgend jaar Donald Tusk op te volgen als voorzitter van de Europese Raad, een functie die ook wel – zij het niet geheel correct – president van Europa wordt genoemd.

//

Mobilisatie-Oorlogskruis voor twee bejaarde zussen

Twee zussen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ingezet als koerier en ook betrokken waren bij het stelen van persoonsbewijzen, hebben dinsdag het Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt gekregen. De onderscheiding werd uitgereikt door premier Rutte. Truus Menger-Oversteegen (90) en Freddie Dekker-Oversteegen (88) vingen tijdens de oorlog thuis Joden op en sloten zich aan bij de Raad van Verzet (RVV). De zussen raakten

/

Premier opent Verzetsmuseum Junior

Minister-president Mark Rutte opent over twee maanden het nieuwe Verzetsmuseum Junior in Amsterdam, het eerste kindermuseum over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Tijdens de opening van het kindermuseum, op woensdag 16 oktober, zal de premier rondgeleid worden door leden van de zogenaamde Verzetsbende, een kinderklankbordgroep die over Verzetsmuseum Junior adviseerde.

/

Westerbork herdenkt eerste transport

Op 15 juli 1942 vertrok er vanuit Kamp Westerbork voor het eerst een trein naar Auschwitz. Het merendeel van de 1132 Joden die op die dag naar het beruchte vernietigingskamp werden gebracht, werd meteen na aankomst vermoord. Zondag wordt dit eerste transport op het terrein van Westerbork herdacht. Ook premier Rutte woont de herdenking bij.

/

Toespraak premier Rutte op Nationale herdenking Nederlands slavernijverleden (2012)

In het Oosterpark in Amsterdam is zaterdag de jaarlijkse Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden gehouden. Tijdens die herdenking hield premier Mark Rutte een toespraak. Die toespraak is hieronder in zijn geheel na te lezen. Dames en heren, Al rond 1700 – dus heel vroeg – typeerde een vooraanstaande Nederlandse predikant slavernij als: ‘Het stelen van een mens’. Hij zei dat natuurlijk