Luchtfoto’s vanuit een luchtballon

Félix Nadar, zelfportret

Félix Nadar, zelfportret

De Fransman Gaspard-Félix Tournachon werd onder meer beroemd door de foto’s die hij maakte van bekendheden als Jules Verne en Sarah Bernhardt. Hij maakte daarnaast naam door zijn experimentele luchtfoto´s.

De fotograaf – tevens schrijver, journalist en tekenaar – gebruikte in de negentiende eeuw een luchtballon om vanuit de lucht foto´s te kunnen maken. Zijn eerste luchtfoto maakte hij in 1858 en bovenstaande foto’s van Parijs maakte de Fransman, die bekend werd onder het pseudoniem Félix Nadar, in 1868. Op de foto zijn onder meer de Arc de Triomphe en de Parijse boulevards te zien.

Vier jaar eerder was Nadar onder toeziend ook van koning Leopold I vanuit de Kruidtuin in Brussel begonnen aan een luchtreis. Om de veiligheid van het toegestroomde publiek te kunnen garanderen maakte hij gebruik van dranghekken. Deze worden in België daarom nog altijd ook wel nadarafsluitingen genoemd.

Zelf was Nadar er helemaal niet blij mee dat de hekken naar hem werden vernoemd. Hij stuurde zelfs een brief aan koning Leopold om bezwaar te maken.
Le remorqueur du Champ de Mars - Robert Doisneau
De Franse fotograaf Robert Doisneau (1912-1994) werd op 14 april 1912 geboren…
Een verbrand kruis in de tuin van Martin Luther King, ca. 1960
De Amerikaanse dominee en burgerrechtenactivist Martin Luther King deed in de jaren…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: