Dark
Light

Marga Klompé – Eerste vrouwelijke minister van Nederland

Auteur:
1 minuut leestijd
Marga Klompé als minister van Maatschappelijk Werk achter haar bureau in 1958
Marga Klompé als minister van Maatschappelijk Werk achter haar bureau in 1958

Politica Marga Klompé is de geschiedenisboeken ingegaan als de eerste vrouwelijke minister van Nederland. Tevens de eerste vrouwelijke minister van staat. Lid van de KVP.

Marga Klompé (1912-1986)
Marga Klompé (1912-1986)
Margaretha Albertina Maria Klompé wordt op 16 augustus 1912 geboren in Arnhem. Haar vader runt een postpapierbedrijf. Klompé studeert van 1929 tot 1937 scheikunde en vervolgens tot 1942 natuurkunde. Hierna begint ze aan een opleiding medicijnen, maar die rondt ze niet af omdat de universiteit dan gesloten wordt. Nederland bevindt zich dan midden in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens die oorlog is Marga Klompé actief in het verzet als koerierster.

Marga Klompé als minister

Namens de Katholieke Volkspartij (KVP) treedt Klompé in 1948 toe tot de Tweede Kamer. Ze is dan buitenlandwoordvoerster en heeft grote belangstelling in de mogelijkheden van Europese samenwerking. Acht jaar later (1956) wordt ze minister van Maatschappelijk Werk in het kabinet Willem Drees III.

In 1963 brengt ze de Algemene Bijstandswet tot stand en in 1966 loodst ze als minister van Cultuur de Omroepwet door het parlement. Vanaf 1971 is Klompé minister van Staat, een eretitel die in uitzonderlijke gevallen op voordracht van de ministerraad door de koningin wordt toegekend aan politici of staatslieden, die geen publieke functie meer vervullen.

De politica overlijdt op 28 oktober 1986 en wordt gecremeerd in Crematorium Ockenburgh in Den Haag. Haar as is verstrooid op de Noordzee.

Onthulling van een borstbeeld van de politica in de Tweede Kamer

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×