Dark
Light

Meisje (7) vindt fossiele zee-egel op strand Texel

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: Ecomare
Een 7-jarige meisje heeft op het strand van Texel onlangs een fossiele zee-egel gevonden. Dat meldt natuurmuseum Ecomare.

Marit IJmker vond op het strand van Texel een klein zwart steentje en besloot het mee naar huis te nemen. Eenmaal thuis begon ze zich af te vragen wat het steentje precies was. Ze stopte het in een envelop en stuurde het naar Ecomare-conservator Arthur Oosterbaan. Bij het natuurmuseum ontdekte men al snel dat het om een fossiel zee-egeltje ging. Het fossiel is vijfzijdig symmetrisch en volgens Ecomare is dat een kenmerk van zeesterren en zee-egels. Het natuurmuseum:

“Op het strand worden welke vaker fossiele zee-egels gevonden, maar dit is een andere soort. Het fossiel dat Marit heeft gevonden is meer dan 65 miljoen jaar oud, en stamt uit de Krijt-tijd, de tijd van de dinosaurussen. In de ijstijd is het door de gletsjer van Zuid-Zweden of Denemarken naar de Noordzee vervoerd.”

Het fossiel is onlangs op Texel terechtgekomen omdat het strand van het eiland werd opgehoogd met zand uit de Noordzee.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Zelfde rubriek

×