Varia Americana – De Amerikaanse reis van Abraham Kuyper

George Harinck in het spoor van Abraham Kuyper

Historicus George Harinck reist in de nieuwe documentaireserie ‘Varia Americana’ in het spoor van Abraham Kuyper door de Verenigde Staten van 1898. Harinck maakt dezelfde reis, belicht Kuypers indrukken en vraagt zich af hoe diens beeld van de Verenigde Staten zich verhoudt met het land anno 2016.

Varia Americana

Varia Americana

George Harinck schreef – net als bij zijn vorige serie – weer een boek bij de serie: Varia Americana – In het spoor van Abraham Kuyper door de Verenigde Staten.

Abraham Kuyper bezocht de VS in 1898 en bewonderde het land om zijn burgerlijke vrijheden en de publieke rol van religie, twee zaken die volgens hem nauw met elkaar samenhingen. Onderweg stuitte hij echter ook op de macht van de dollar in de politiek, de oppervlakkigheid van de godsdienst en de spanning tussen blanken en zwarten. Kuyper bereisde de Oostkust, bezocht de president in het Witte Huis en bezocht de Nederlands-Amerikaanse kolonies in Michigan en Iowa.

Historicus George Harinck staat bekend als een groot Kuyper-kenner. Vorig jaar maakte hij al de serie Om de oude wereldzee. Hierin reisde de historicus, in de voetsporen van de oud-premier, door zestien landen rondom de Middellandse Zee en onderzocht hij onder meer de verhouding tussen het christendom en de islam.

- advertentie -

De vierdelige documentaireserie ‘Varia Americana’ (IKON) is het vervolg op die serie. De eerste aflevering staat gepland voor woensdag 11 mei. De uitzendingen beginnen steeds om 20.30 uur en worden uitgezonden op NPO2.

Trailer ‘Varia Americana’:

Spoorwegongeval bij Schiedam (cc - Anefo - Nationaal Archief)
In de ochtendspits van 4 mei 1976 botst een nieuwe sprinter bij…
Lidmaatschapskaart van de NSB
In de talkshow Van Liempt Live (RTLZ) werd maandagavond stilgestaan bij het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: