Politiek tekenaar Albert Hahn (1877-1918) is beroemd geworden dankzij zijn spotprenten van Kuyper. In de prent ‘Abraham de Geweldige’ uit 1904 zien we Kuyper als minister-president, op het hoogtepunt van zijn succes.
In september 1911 verschijnt er een opmerkelijk bericht in de media. De Belgische politie heeft in Brussel de voormalige Nederlandse minister-president dr. Abraham Kuyper (1837-1920) opgepakt. De gereformeerde kartrekker zou zich naakt hebben vertoond aan voorbijgangers.
Geen zee die zo veel continenten aan haar kust begroet: Afrika, Azië en Europa schurken er allemaal omheen. Niet voor niets is deze zee naar land genoemd, het middelland: aan haar stranden eindigt de wereld niet, maar kijk je naar het hart ervan.
In de inleiding van zijn boek opent De Rooy meteen de aanval op het concept van de Nederlandse poldermentaliteit, die in de historiografie regelmatig naar voren wordt gehaald als het gaat over de aard van onze politieke cultuur
Op 6 mei 2014 promoveerde historicus Ab Flipse aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op het proefschrift Christelijke wetenschap. Nederlandse rooms-katholieken en gereformeerden over de natuurwetenschap, 1880-1940. Flipses dissertatie, die als handelseditie is verschenen bij Uitgeverij Verloren in Hilversum, is goed geschreven en levert een mooie bijdrage aan de wetenschapsgeschiedenis.
De jaren 1970 staan nog beperkt in de belangstelling van Nederlandse wetenschappers. Historicus Duco Hellema publiceerde vorig jaar Nederland in de jaren zeventig. Afgezien van enkele specialistische studies over politiek en economie, is er verder weinig verschenen. Met name waar het de geschiedenis van de Nederlandse universiteiten betreft, is de opbrengst tot nu vrij mager.
Toen Beatrix in 1980 werd ingehuldigd als koningin legden veertien Kamerleden geen eed af aan de nieuwe vorstin en toen koningin Wilhelmina in 1898 werd ingehuldigd was de latere minister-president Abraham Kuyper niet aanwezig. Nu is er een nieuwe troonswisseling op handen en zijn er opnieuw Kamerleden die hebben aangegeven geen eed te willen afleggen.
De Vrije Universiteit Amsterdam heeft een subsidie van de Templeton World Charity Foundation gekregen voor een project van 2,4 miljoen euro. Met het geld start de Faculteit der Wijsbegeerte van de universiteit het onderzoeksproject Science beyond Scientism en het Abraham Kuyper Center for Science and Religion. Binnen het project wordt onderzocht of wetenschap de enige mogelijke manier is om kennis
Politieke partijen: ze lijken er altijd te zijn geweest. Toch werd pas in 1879 de eerste echte Nederlandse politieke partij opgericht. Snel volgden er meer. ‘Abraham de Geweldige’ werd hij genoemd. De predikant Abraham Kuyper (1837-1920) was eind negentiende eeuw niet over het hoofd te zien. Hij was een invloedrijke theoloog en politicus, die onder meer een universiteit startte (de