Dark
Light

Abraham Kuyper

Abraham Kuyper volgens Albert Hahn Artikelen over Abraham Kuyper, oud-minister-president en oprichter van de eerste politieke partij van Nederland. Hoofdartikel: Abraham Kuyper - 'klokkenist der kleine luyden' Overzicht van boeken van en over Abraham Kuyper
Toon Dupuis, Dodenmasker van Abraham Kuyper, 1920. Collectie Vrije Universiteit.

Het dodenmasker van Abraham Kuyper

Politiek tekenaar Albert Hahn (1877-1918) is beroemd geworden dankzij zijn spotprenten van Kuyper. In de prent ‘Abraham de Geweldige’ uit 1904 zien we Kuyper als minister-president, op het hoogtepunt van zijn succes.
2 minuten leestijd

Christelijke natuurwetenschap, 1880-1940

Op 6 mei 2014 promoveerde historicus Ab Flipse aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op het proefschrift Christelijke wetenschap. Nederlandse rooms-katholieken en gereformeerden over de natuurwetenschap, 1880-1940. Flipses dissertatie, die als handelseditie is verschenen bij Uitgeverij Verloren in Hilversum, is goed geschreven en levert een mooie bijdrage aan de wetenschapsgeschiedenis.
2 minuten leestijd
Vrije Universiteit

Het vaderloze tijdperk van de Vrije Universiteit

De jaren 1970 staan nog beperkt in de belangstelling van Nederlandse wetenschappers. Historicus Duco Hellema publiceerde vorig jaar Nederland in de jaren zeventig. Afgezien van enkele specialistische studies over politiek en economie, is er verder weinig verschenen. Met name waar het de geschiedenis van de Nederlandse universiteiten betreft, is de opbrengst tot nu vrij mager.
5 minuten leestijd

VU start Abraham Kuyper Center

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft een subsidie van de Templeton World Charity Foundation gekregen voor een project van 2,4 miljoen euro. Met het geld start de Faculteit der Wijsbegeerte van de universiteit het onderzoeksproject Science beyond Scientism en het Abraham Kuyper Center for Science and Religion. Binnen het project wordt onderzocht of wetenschap de enige mogelijke manier is om kennis
1 minuut leestijd

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.789 actieve abonnees)

"Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief."

Meer informatie

×