Dark
Light

122.000 dollar voor documenten Oskar Schindler

Auteur:
1 minuut leestijd
Een van de geveilde documenten - Afb: RR Auction
Een van de geveilde documenten – Afb: RR Auction

In Amerika zijn verschillende documenten van Oskar Schindler geveild voor een bedrag van 122.000 dollar. Omgerekend is dat ongeveer 91.000 euro.

Oskar Schindler (1908-1974) was een nazi die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Krakau een emaillefabriek had waar goedkope Joodse arbeidskrachten werkten. Toen in 1941 de deportaties van Joden begonnen zat Schindler zonder arbeidskrachten. Dankzij zijn goede connecties bij de SS kreeg hij het voor elkaar dat alle nog niet gedeporteerde Joden van het getto in Krakau in zijn munitiefabriek konden blijven werken.

Samen met zijn Joodse boekhouder Itzhak Stern stelde hij zeven lijsten met werknemers op. Honderden Joden konden hierdoor een transport naar een vernietigingskamp uitstellen of zelfs voorkomen.

In de Amerikaanse stad Amherst werd donderdag onder meer een brief geveild die Schindler op 22 augustus 1944 verstuurde vanuit zijn fabriek in Krakau. De brief is door Schindler zelf ondertekend en bracht bijnas 60.000 dollar op. Verder werden er documenten geveild met bouwplannen voor Schindler’s nieuwe fabriek.

Gerelateerde uitgaven:

×