Dark
Light

300.000 jaar oude menselijke voetafdrukken gevonden in Duitsland

Auteur:
1 minuut leestijd
Een van de gevonden menselijke voetafdrukken
Een van de gevonden menselijke voetafdrukken - Universiteit Tübingen

In het noorden van Duitsland, niet ver van de plaats Schöningen, zijn menselijke voetafdrukken van maar liefst 300.000 jaar oud ontdekt. Volgens onderzoekers van de Universiteit Tübingen en het Senckenberg Natuurmuseum Frankfurt gaat het om de oudste menselijke voetafdrukken die ooit in het land zijn aangetroffen.

Het gaat waarschijnlijk om drie voetstappen van de homo heidelbergensis, een uitgestorven mensensoort die tussen de 500.000 en 200.000 jaar geleden leefde en een voorouder is van zowel de homo sapiens als de neanderthaler. Bij de vindplaats bevond zich vroeger een meer van enkele kilometers lang met daarbij grasland en een bos met berken en dennen. Rondom deze drinkplaats zijn naast de menselijke voetafdrukken ook verschillende dierensporen gevonden, waaronder van olifanten en neushoorns

Vruchten

Twee van de drie voetsporen zijn waarschijnlijk achtergelaten door kinderen of jongeren. De onderzoekers vermoeden daarom dat er een gezin rondliep en dat het niet om sporen van volwassen jagers gaat. Het gebied kon voor de mens ook interessant zijn vanwege de beschikbaarheid van verschillende vruchten en paddenstoelen rondom het meer.

De onderzoekers schrijven uitvoerig over hun ontdekking in het wetenschappelijke tijdschrift Quaternary Science Reviews.

Het is niet voor het eerste dat nabij Schöningen sporen van de homo heidelbergensis zijn aangetroffen. Enkele decennia geleden vonden onderzoekers hier bijvoorbeeld ook al acht speren die mogelijk zijn vervaardigd door deze mensensoort.
×