In het noorden van Duitsland, niet ver van de plaats Schöningen, zijn menselijke voetafdrukken van maar liefst 300.000 jaar oud ontdekt. Het gaat om de oudste menselijke voetafdrukken die ooit in het land zijn gevonden.
Dat we op twee benen zijn gaan lopen heeft enorme gevolgen gehad. Het was een proces dat enorm veel tijd vergde. Het ging dus niet van: ‘kom laten we eens op twee benen gaan lopen, wel zo handig.’ Er gingen miljoenen jaren mee heen en het ging letterlijk met vallen en opstaan.
De zogeheten grot van Lascaux werd in 1940 ontdekt door vier Franse tieners. In de grot bevinden zich een groot aantal prehistorische tekeningen.
In 1960 ontdekten arbeiders bij het ontginnen van een mijnschacht in het grotcomplex van Djebel Irhoud nabij de Marokkaanse havenstad Safi een mensachtige schedel.
Theo Verhoeven (1907-1990) werd in 2003 postuum wereldberoemd door de ontdekking van de Floresmens, de uitgestorven minimens van het Indonesische eiland Flores.
De geschiedenis van de evolutie is al in veel boeken beschreven, maar nooit zo compleet en overzichtelijk als in Het verhaal van onze voorouder van Richard Dawkins en Yan Wong. Dit boek kwam tien jaar geleden voor het eerst uit en verschijnt nu ook in een Nederlandstalige tweede editie.
De grot wordt wereldberoemd vanwege een grote hoeveelheid prehistorische schilderingen die op de wanden van de grot zijn te vinden.
Het ‘multiregionale model’, dat tot enkele decennia geleden algemeen geloofd werd en stelde dat Europeanen zich als ‘achterkleinkinderen van de neanderthalers’ in isolement tot een eigen ‘ras’ ontwikkelden, klopt niet.
Het zou gaan om een schedel uit de Acheuléen-cultuur, die zo'n miljoen jaar geleden zijn oorsprong vond in het huidige Afrika.
Dinsdag is het 41 jaar geleden dat het skelet van de mensachtige Australopithecus afarensis, beter bekend als 'Lucy de Australopithecus', werd ontdekt.
De personen in het massagraf werden volgens de onderzoekers ernstig gemarteld en verminkt, voordat ze in het graf gegooid werden.
De onderzoekers noemen de ontdekking belangrijk omdat er uit deze periode maar weinig menselijke fossielen bekend zijn.
Het eerste deel sloten we af met het gebruik van speren door de Homo heidelbergensis in het huidige Duitsland. Hun houten werpsperen met in vuur geharde punten worden gedateerd op tussen de 400- en 270 duizend jaar oud. Wat aansluit en overlapt met de ouderdom van in Ethiopië gevonden houten speren met stenen punten, die circa 280 duizend jaar geleden
De houten knots is het spreekwoordelijke oer-wapen van de mens, en mensachtigen (hominidae). Afgaande op de archeologische vondsten begrepen ‘we’ echter al vrij snel nadat we uit de bomen kwamen dat een steen ook behoorlijk dodelijk kan zijn.
De Franse president François Hollande opent vrijdag een exacte replica van de wereldberoemde Grotte Chauvet in de Ardèche.
"Dankzij de wetenschappelijke reproducties op ware grootte en de modernste visuele technologieën kunt u de grot ontdekken alsof u er zelf was. Op de tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan de culturele context waarin deze kunst is ontstaan."
De IJstijd was een hele belangrijke tijd voor de geschiedenis van de huidige mens. De moderne mens kwam toen immers voor het eerst naar Europa toe. Er werd in die periode niet echt op ijs en sneeuw geleefd. Men moet zich eerder voorstellen dat het bestaan zich afspeelde op een bevroren toendra waar het weer bar kon zijn en de
In een grot op het Indonesische eiland Sulawesi hebben onderzoekers rotstekeningen gevonden die zeker 40.000 jaar oud zouden zijn. Het gaat daarmee volgens de onderzoekers om de oudst bekende grotkunst ter wereld.
Wetenschappers zeggen in een grot in Gibraltar een meer dan 39.000 jaar oude tekening te hebben gevonden die door Neanderthalers moet zijn gemaakt. De moderne mens leefde voor zover bekend namelijk nog niet in dit gebied.
In het Archeologiehuis Zuid-Holland ligt een met raadsels omgeven massagraf uit de Bronstijd, waarvan duidelijk is dat de mensen in het graf door geweld om het leven kwamen. De komende tijd wordt deze moordzaak nader onderzocht. De onderzoeksresultaten zijn onderwerp van een tentoonstelling die vanaf april 2014 te zien zal zijn.
De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft woensdag voor het eerst een restauratiepremie toegekend aan een archeologische site. Voor de restauratie van de neanderthalersite in Veldwezelt, trekt de minister ruim 650.000 euro uit.