3D-model van een bijzonder middeleeuws oventje

Oven werd aangetroffen aan boord van de IJsselkogge

Archeologen ontdekten drie jaar geleden bij Kampen een middeleeuwse IJsselkogge. Vooruitlopend op de berging van het archeologische vaartuig is afgelopen jaren groot onderzoek gedaan. Het schip blijkt nog in relatieve goede staat te verkeren. Tijdens onderwateronderzoek stuitten archeologen in het schip ook op restanten van een koepeloventje.

De bemanning gebruikte de oven tijdens langere tochten vermoedelijk om zelf brood te bakken. De restanten zijn onder water gefotografeerd met GoPro camera. Daarna is een 3D-model van het schip gemaakt. Deze is hieronder te bekijken. Klik met de muis op de afbeelding en sleep deze vervolgens heen en weer om de verschillende objecten vanuit andere hoeken te bekijken.

IJsselkogge Kampen: KitchenUbi3DSketchfab

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: