Dark
Light

3D-print van ‘Trix de T. rex’ naar Japan

Auteur:
2 minuten leestijd
HQ render 3D-replica T. rex Trix (Credits: Pasha van Bijlert / Naturalis)

Een 3D-print van de Tyrannosaurus rex die de afgelopen maanden in de centrale hal van Naturalis stond, wordt deze week ingepakt. De levensgrote replica van Naturalis-icoon Trix vertrekt volgende week naar het Dinosaur Museum in Nagasaki.

De afgelopen jaren heeft Naturalis heel zorgvuldig van alle botten van de eigen originele Tyrannosaurus rex, Trix genoemd, een 3D-scan gemaakt. Op basis van die scans maakte een modelleur een 3D-ontwerp en konden de ontbrekende botten worden gereconstrueerd. Dat ontwerp is in de loop van vorig jaar op ware grootte uitgeprint. Medewerkers van Naturalis en de Leidse Instrumentmakers School (LIS) verwerkten die prints vervolgens tot een eenvoudiger in elkaar te zetten bouwpakket, door bijvoorbeeld de staartwervels alvast aan elkaar te maken. Het Dinosaur Museum in Nagasaki krijgt dus niet de honderden losse prints waar de replica-Trix uit bestaat, maar “slechts” vijftig onderdelen.

Time-lapse van het in elkaar zetten van de 3D-print:

Die zullen ze overigens wel zelf in elkaar moeten zetten, met hulp van Naturalis via video-verbindingen. Projectleider Hanneke Jacobs van Naturalis:

‘Het plan was dat onze mensen en die van de LIS mee naar Japan zouden gaan om ter plekke te helpen, maar het coronavirus maakte de reis onmogelijk.’

Ook op een ander punt gooide het virus roet in het eten: ‘We hebben het skelet juist in de centrale hal opgebouwd omdat we dat proces met zoveel mogelijk bezoekers wilden delen, maar het museum moest helaas de deuren sluiten.’

Nieuw museum

Wie het uitgeprinte skelet alsnog wil zien, moet dus naar Japan. Nagasaki is een zusterstad van Leiden, en in oktober opent daar een museum over dinosauriërs. De 3D-print van Trix moet daar een van de topstukken worden. Zij komt daar te staan op een metalen frame dat door de botten heen gaat. ‘In botten van 67 miljoen jaar oud, boor je geen gaten’, legt Jacobs uit, ‘maar bij deze print kan het wel.’ In de 3D print heeft de digitale modelleur het frame van het skelet aan de binnenkant verwerkt, zodat de botten nog beter te bewonderen zijn.

Een deel van de 3D-print van Trix naast het echte skelet van de Tyrannosaurus rex van Naturalis
Een deel van de 3D-print van Trix naast het echte skelet van de Tyrannosaurus rex van Naturalis (Foto: Naturalis)
×