Dark
Light

405 handbeschreven plankjes uit Romeins Londen gevonden

1 minuut leestijd
Handbeschreven plankjes gevonden uit Romeins Londen (MOLA)
Handbeschreven plankjes gevonden uit Romeins Londen (MOLA)

Bij opgravingen in Londen zijn 405 houten plankjes met handgeschreven Latijnse teksten gevonden. Volgens het London Museum of Archeology gaat het om de oudste handschriften die ooit in Brittannië zijn gevonden.

Archeoloog graaft een van de tabletten op (MOLA)
Archeoloog graaft een van de tabletten op (MOLA)
De vondst is gedaan tijdens graafwerken voor het nieuwe kantoor van financieel persbureau Bloomberg in Queen Victoria Street. Onder de grond stuitte men op structuren uit het begin van de Romeinse tijd en later vond men ook honderden houten plankjes. Het oudste plankje dateert volgens de onderzoekers uit ongeveer 40 na Christus. Hierop staat vertaald:

“Omdat ze op de markt opscheppen dat jij hen geld hebt geleend. Daarom vraag ik je in je eigen belang om je niet slecht te kleden, dat zou niet in je voordeel zijn.”

De rechthoekige plankjes werden beschreven door inkepingen te maken in het hout en deze vervolgens te vullen met bijenwas. Hoewel de was niet bewaard is gebleven, zijn sommige plankjes toch nog te ontcijferen door de inkepingen in het hout te bestuderen. In sommige gevallen is dat erg lastig omdat de plankjes meerdere keren zijn gebruikt en er dus verschillende teksten over elkaar zijn geschreven.

Dat de plankjes bewaard zijn gebleven, is bijzonder volgens de onderzoekers. Onder de grond blijft hout maar zelden intact. Dat de plankjes niet zijn vergaan, zou komen door natte modder van de rivier de Walbrook, die destijds door Londen liep. Deze modder zorgde ervoor dat het rottingsproces gestopt werd.

Een van de gevonden plankjes (MOLA)
Een van de gevonden plankjes (MOLA)

Londinio Mogontio

Op een plankje uit de periode 65 tot 80 na Christus is de vermelding Londinio Mogontio aangetroffen. Het is daarmee de vroegst bekende verwijzing naar Londen. Ruim vijftig jaar ouder dan een geschrift van de Romeinse historicus Tacitus dat tot nu toe als eerst vermelding van de Britse hoofdstad gold.

Londinium werd rond 50 na Christus gesticht in opdracht van de Romeinse keizer Claudius I. Het was de hoofdstad van de Romeinse provincie Britannia.

Meer Archeologie
Meer Romeinse Rijk
Boek: SPQR – Een geschiedenis van het Romeinse rijk
Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

×