7500 jaar oude kaas gevonden in Polen

Kaas – Foto: stock.xchng
Nederlanders mogen dan ‘kaaskoppen’ genoemd worden, in Polen blijkt men ruim zevenduizend jaar geleden al kaas te hebben gegeten. Dat meldt de Universiteit van Bristol.

Poolse en Britse wetenschappers vonden in de Poolse regio Kuyavia jaren geleden stukken aardewerk met daarin hele kleine voedselrestjes. Die resten zijn nu geanalyseerd en het blijkt te gaan om kaas. Op het aardewerk zijn ook kleine gaten aangetroffen.


Men vermoedde daarom al langer dat het hier om zogenaamde kaaszeven ging. Die veronderstelling lijkt nu dus juist.

- advertentie -

Dat de mens al lang kaas eet is bekend, maar onduidelijk is wanneer men daar precies mee begon. De vondst in Polen toont aan dat men in dat gebied in ieder geval 7500 jaar geleden al kaas at. Voor de mens was de ontdekking van kaas van groot belang, onder meer omdat melkproducten hierdoor langer bewaard konden worden. De mens kon in deze tijd nog niet goed tegen lactose en aangezien de kaas arm aan lactose is, kon men zo toch een voedzaam melkproduct nuttigen.

De wetenschappers hebben hun onderzoeksresultaten deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Nature.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: