Dark
Light

7500 jaar oude kaas gevonden in Polen

Auteur:
1 minuut leestijd

Nederlanders mogen dan ‘kaaskoppen’ genoemd worden, in Polen blijkt men ruim zevenduizend jaar geleden al kaas te hebben gegeten. Dat meldt de Universiteit van Bristol.

Poolse en Britse wetenschappers vonden in de Poolse regio Kuyavia jaren geleden stukken aardewerk met daarin hele kleine voedselrestjes. Die resten zijn nu geanalyseerd en het blijkt te gaan om kaas. Op het aardewerk zijn ook kleine gaten aangetroffen. Men vermoedde daarom al langer dat het hier om zogenaamde kaaszeven ging. Die veronderstelling lijkt nu dus juist.

Dat de mens al lang kaas eet is bekend, maar onduidelijk is wanneer men daar precies mee begon. De vondst in Polen toont aan dat men in dat gebied in ieder geval 7500 jaar geleden al kaas at. Voor de mens was de ontdekking van kaas van groot belang, onder meer omdat melkproducten hierdoor langer bewaard konden worden. De mens kon in deze tijd nog niet goed tegen lactose en aangezien de kaas arm aan lactose is, kon men zo toch een voedzaam melkproduct nuttigen.

De wetenschappers hebben hun onderzoeksresultaten deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Nature.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×