Van streek zijn

/
1 minuut leestijd
Kompas - © Henk Boudewijns
Kompas - © Henk Boudewijns

Dagelijks worden er zegswijzen en uitdrukkingen gebruikt waarvan de oorspronkelijke betekenis onbekend is. Wie denkt er bij “iemand in de luren leggen” nog aan de doeken, waarin kinderen met Engelse ziekte werden gewikkeld om het kromtrekken van armen en benen tegen te gaan?

Kompas - © Henk Boudewijns
Kompas – © Henk Boudewijns
Veel uitdrukkingen die ontleend zijn aan dergelijke voorwerpen kan men tegenwoordig alleen nog in musea bekijken. In de nieuwe rubriek Taalmuseum worden historische gebruiksvoorwerpen en praktijken gekoppeld aan Nederlandse uitdrukkingen en zegswijzen.

Van streek zijn

Betekenis: in de war raken

Verklaring: Deze uitdrukking is ontleend aan de windstreken op een kompas, een zeevaartinstrument dat het magnetisch noorden aangeeft door middel van een kompasnaald. De naald draait over of met een kompasroos, waarop de windstreken zijn aangegeven.

Op westerse kompassen zijn 32 windstreken van elk 11,25 graad aangegeven. De hoofdstreken zijn noord, oost, zuid en west. De streken die halverwege tussen de hoofdstreken in liggen, NO, ZO, ZW en NW heten hoofdtussenstreken; NNO en ONO enzovoort liggen tussen de hoofdstreken en de hoofdtussenstreken in en heten tussenstreken. De overblijvende zestien streken bevatten alle het woordje “ten” en worden aangeduid als NtW en ZtO enzovoort. Als een schip uit de koers is, dan is het van de goede streek.

~ Girbe Buis

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

Pijnlijke uitspraken van Nederlandse politici

Hierna verschenen

De plaat poetsen – Herkomst uitdrukking

0
Reageren op dit bericht?x