Dark
Light

Actrice en sekssymbool Anita Ekberg overleden

1 minuut leestijd
Anita Ekberg in 1956
Anita Ekberg in 1956

Fotomodel en actrice Anita Ekberg is op 83-jarige leeftijd overleden. De Zweedse was al enige tijd ziek en overleed zondag in een kliniek in Italië.

De in Malmö geboren zangeres werd in 1950 gekozen tot Miss Zweden. Dankzij die uitverkiezing kon ze meedoen aan de Miss Universeverkiezing, die toen in de Verenigde Staten werd gehouden. Dankzij deze verkiezing kreeg ze een contract bij zowel een modellenbureau als bij Universal. Ook belangrijk was dat Ekberg in contact kwam met filmproducent Howard Hughes, die onder de indruk raakte van de Zweedse en vastbesloten was van haar ook een filmster te maken.

Kusscène

In 1953 maakte Anita Ekberg, bijgaande ‘de IJsberg’, haar filmdebuut met Take me to Town. Ze was hierna in verschillende films te zien, doorgaans in een bijrol. Na vijf jaar Hollywood vertrok Ekberg in 1956 naar Italië, het land waar ze haar tweede thuis vond. Ze nam er onder meer War and Peace (Oorlog en vrede), geregisseerd door Hollywoodveteraan King Vidor, op. In 1959 ontving ze een Golden Globe in de categorie ‘Most Promising Newcomer’.

Haar grote doorbraak kwam in 1960 door de film La Dolce Vita (Het Zoete Leven) van de beroemde regisseur Federico Fellini. Ook zeer bekend werd ze met een kusscène met Marcello Mastroianni in de Trevifontein in de film La Dolce Vita. Zelf was Ekberg hier later niet altijd positief over. De film zou er voor gezorgd hebben dat ze hierna door veel mensen enkel nog gezien werd als ‘het fonteinmeisje’.

In totaal speelde Ekberg in meer dan zestig films.

×