Shirley Temple (1928-2014) – Amerikaans kindsterretje

//
1 minuut leestijd
Shirley Temple
Shirley Temple

De Amerikaanse actrice Shirley Temple is maandag op 85-jarige leeftijd overleden. Ze is vooral bekend om de kinderrollen die ze in de jaren dertig speelde.

Shirley Temple is misschien wel het bekendste kindsterretje uit de filmgeschiedenis. Tussen 1932 en 1949 was ze in meer dan vijftig films te zien. Op haar derde nam ze al zang- en danslessen.

In 1932 debuteerde ze, op vierjarige leeftijd, in een serie genaamd Baby Burlesks en ze brak definitief door met de serie Stand Up and Cheer! waarin ze het nummer ‘Baby Take a Bow’ vertolkte. Twee jaar na haar debuut tekende Temple een contract bij Fox. Nog datzelfde jaar won ze een Academy Award voor haar rol in de film Bright Eyes.

Andere bekende films waarin Shirley Temple te zien was zijn bijvoorbeeld The Little Colonel, Heidi en Fort Apache. Als ze wat ouder is blijft ze acteren, maar haar populariteit daalt dan wat.

Politieke carrière

In de jaren zestig raakt Temple betrokken bij de Republikeinse Partij. Van 1969 tot 1970 was ze de afgevaardigde van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties. Daarna is ze ambassadeur van de Verenigde Staten, in Ghana (1974-1976) en in voormalig toenmalige Tsjecho-Slowakije (1989-1992).

Shirley Temple in ‘Stand Up and Cheer!’:

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

De verloren atoombom bij Georgia

Hierna verschenen

Illinois – Amerikaanse staat