Dark
Light

Marilyn Monroe – Fotomodel, actrice en sekssymbool

Norma Jeane Mortenson
Auteur:
4 minuten leestijd
Marilyn Monroe in 1961 (Macfadden Publications - wiki)
Marilyn Monroe in 1961 (Macfadden Publications - wiki)

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was Marilyn Monroe (1926-1962) zo’n beetje de meest begeerde vrouw op aarde. Ze maakte carrière als fotomodel en later als actrice en wist zich een prominente positie te verschaffen in de Amerikaanse high society. Ze werd slechts 36 jaar oud. Wie was Marilyn Monroe?

Marilyn Monroe als baby
Marilyn Monroe als baby
Op 1 juni 1926 werd in Los Angeles een meisje genaamd Norma Jeane geboren. De wereld zou haar later leren kennen onder haar artiestennaam: Marilyn Monroe. Haar moeder heette Gladys Pearl Mortenson maar was eerder getrouwd geweest met ene John Baker en besloot haar dochter onder die naam te laten dopen. Nooit is helemaal duidelijk geworden wie de vader was van de artiest in de dop. Vaak wordt Charles Stanley Gifford opgevoerd. Hij werkte enige tijd met Gladys in een studio. Feit is dat Marilyn Monroe haar vader in ieder geval nooit heeft gekend.

Norma Jeane had geen gemakkelijke jeugd. Haar moeder was drugsverslaafd en bemoeide zich nauwelijks met de opvoeding van haar kind, die daardoor deels werd opgevoed door haar vrienden Albert en Ida Bolender. Tot haar tweede verbleef ze in een weeshuis, daarna werd ze ondergebracht in verschillende pleeggezinnen. Met haar moeder bouwde ze nooit een goede relatie op. Zelf zei de actrice hierover ooit:

“To me, she was just that red-haired woman.” (Voor mij was ze slechts die roodharige vrouw.)

Huwelijk

Op zestienjarige leeftijd trouwde Norma Jeane met haar buurjongen: James Dougherty. Haar pleegouders, die vanwege werk naar de oostkust van de Verenigde Staten moesten verhuizen, hadden haar kort daarvoor voor de keuze gesteld: terug naar het weeshuis óf trouwen. Er werd dus niet zozeer uit liefde voor het huwelijk gekozen. Kort na de huwelijksvoltrekking (1942) monsterde Dougherty aan op een koopvaardijschip. Het huwelijk werd in 1946 ontbonden. Dougherty herinnerde zich later dat zijn jonge echtgenote begin jaren veertig geen ambities had om actrice te worden. Ze wilde huisvrouw worden.

Fotomodel en actrive

Maar Norma Jeane werd geen huisvrouw. Tijdens de afwezigheid van haar man, werkte ze als zoveel andere vrouwen tijdens de Tweee Wereldoorlog, in een oorlogsfabriek. Daar maakte ze kennis met een fotograaf, die kennelijk gecharmeerd was door haar uiterlijk, en begon ze te poseren. Al snel werden er ook naaktfoto’s gemaakt en maakte ze naam als pin-upgirl.

Photograph of Norma Jeane Baker aka. Marilyn Monroe in the beginning of her modeling career, 1945. Photographer: David Conover, Copyrights Ted Stampfer
Foto van Norma Jeane Baker aka. Marilyn Monroe aan het begin van haar carrière als model, 1945. Photographer: David Conover, Copyrights Ted Stampfer

Marilyn Monroe in 1953 (wiki)
Marilyn Monroe in 1953 (wiki)
Al snel na de ontbinding van haar huwelijk werden er ook enkele contracten met filmmaatschappijen getekend. Vanaf begin jaren vijftig ontwikkelde Norma Jeane, van nature een brunette, een eigen stijl. Het haar werd geblondeerd, het gebit gereviseerd en ze nam acteer- en zanglessen. Ook nam ze een artiestennaam aan: Marilyn Monroe.

Begin jaren vijftig maakte het filmpubliek kennis met de sexy actrice via films als As Young as You Feel, Monkey Business en Don’t Bother to Knock. Dat ze in het begin van haar carrière ook naaktfoto’s had laten maken, werd angstvallig geheim gehouden. Toen dit toch bekend werd, zorgde dit voor een groot schandaal. Maar echt schade liep de actrice er niet door op. Sterker: het nieuws zorgde er juist voor dat nog meer mensen geïnteresseerd raakten in haar films.

Tot haar bekendste films behoren Gentlemen Prefer Blondes, Some Like It Hot en The Seven Year Itch. In deze laatste film zit de wereldberoemde scène met de witte, opwaaiende jurk:

Rond 1953 was Marilyn Monroe een van de geliefdste actrices van Amerika.

Portret van Marilyn Monroe aan de speeltafel, tijdens de opnamen voor The Misfits Eve Arnold (1912-2012) - Ontwikkelgelatinezilverdruk, 1960 Collectie Rijksmuseum
Portret van Marilyn Monroe aan de speeltafel, tijdens de opnamen voor The Misfits Eve Arnold (1912-2012) – Ontwikkelgelatinezilverdruk, 1960 Collectie Rijksmuseum

Tweede en derde huwelijk

In 1954 trouwde de actrice voor de tweede keer. Nu met honkballer Joe DiMaggio. Dit huwelijk hield slechts zeven maanden stand. In 1956 volgde een derde en laatste huwelijk, met toneelschrijver Arthur Miller. Hij schreef het scenario van de film The Misfits speciaal voor zijn echtgenote. Voor Monroe was het de laatste voltooide film.

Overlijden

Graf van Marilyn Monroe - cc
Graf van Marilyn Monroe – cc
Op 5 augustus 1962 werd Marilyn Monroe dood aangetroffen in haar huis in Brentwood, Californië. Ze zat op dat moment in de opnamen van de film Something’s Gotta Give.

Over Monroe’s dood is veel gespeculeerd en onduidelijk is of de actrice zelfmoord pleegde of een natuurlijke dood stierf. Volgens sommige geruchten onderhield ze enige tijd een relatie met de Amerikaanse president John F. Kennedy en zou die haar later gekoppeld hebben aan zijn broer Bobby. Toen die de actrice zat was, zou Monroe zelfmoord hebben gepleegd. Het feit dat Monroe in het jaar van haar dood een filmpje opnam waarin ze de president zwoel en misschien zelfs wat plagerig Happy Birthday toezong, voedde deze theorieën:

https://www.youtube.com/watch?v=EqolSvoWNck&t=90s

Bij autopsie werd chloraalhydraat en nembutal in het lichaam van Marily Monroe aangetroffen, wat inderdaad zou kunnen wijzen op zelfmoord. Enkele jaren geleden beweerden twee Amerikaanse onderzoeksjournalisten in hun boek The Murder of M. Monroe: Case Closed dat Monroe niet de hand aan zichzelf sloeg, maar werd vermoord door Bobby Kennedy, die zo wilde voorkomen dat de actrice de vuile was van de familie buiten hing. Marilyn Monroe kreeg een laatste rustplaats op de Westwood Village Memorial Park begraafplaats in Los Angeles.

In een necrologie omschreef Vrij Nederland-redacteur Rinus Ferdinandusse de overleden wereldster in 1962 als volgt:

“Een eerlijke, spontane vrouw, zonder vooroordelen, en deze karaktertrekken die in haar optreden voelbaar waren, bezorgden haar een veel grotere kring van bewonderaars dan blondjes preferred by gentlemen gewoonlijk beschoren is. Wie deze lof onhoudbaar acht en wijst op haar chaotische levenswandel, de pillen, het te laat komen, de naaktkalender en Arthur Miller, heeft haar nimmer met de aandacht beschouwd, die zij verdient en geen oog gehad voor de schizofrenie in haar leven, het wonderlijke mengsel Marilyns.”

Bronnen

– https://www.vn.nl/marilyn-monroe-ze-leefde-niet-lang-en-ongelukkig/
– https://fd.nl/fd-persoonlijk/1168326/wie-was-marilyn-monroe-echt
– https://www.trouw.nl/cultuur/ex-man-marilyn-monroe-overleden~a1cb4604/
– https://www.ad.nl/buitenland/dood-marilyn-monroe-was-geen-zelfmoord-maar-moord~af70cca2/
– https://en.wikipedia.org/wiki/Marilyn_Monroe
×