Dark
Light

Adidas stopt verkoop Duits voetbalshirt vanwege gelijkenissen met SS-logo

Auteur:
1 minuut leestijd
Achterzijde van het Duitse voetbalshirt met rugnummer 44
Achterzijde van het Duitse voetbalshirt met rugnummer 44 - Website DFB

Adidas en de Duitse voetbalbond DFB hebben de verkoop van het nieuwe nationale tenue met rugnummer 44 per direct gestopt. Dit omdat het shirt vanwege het gebruikte lettertype gelijkenissen vertoont met de runen van het embleem van de SS, de beruchte Schutzstaffel van nazi-Duitsland. Na de presentatie vorige week ontstond hierover op sociale media ophef.

Embleem van de SS
Embleem van de SS
Sinds maandag kan het betreffende shirt niet meer gekocht worden en ook voor het shirt met alleen nummer 4 komt een nieuw ontwerp. In een verklaring heeft de Duitse voetbalbond laten weten dat geen enkele medewerker tijdens het productieproces van het nieuwe shirt de link met de SS heeft opgemerkt.

Sportmerk Adidas gaat door het stof en schrijft in een verklaring:

Ons bedrijf staat voor de bevordering van diversiteit en inclusie. Als bedrijf verzetten we ons actief tegen vreemdelingenhaat, antisemitisme, geweld en haat in welke vorm dan ook. Pogingen om verdeeldheid of uitsluiting te bevorderen maken geen deel uit van onze waarden als merk. We verwerpen ten stelligste elke suggestie dat dit onze bedoeling was.

Nike

Anderhalve week geleden maakte de Duitse voetbalbond bekend na zeventig jaar afscheid te gaan nemen van het Duitse sportmerk Adidas als kledingsponsor. Vanaf 2027 worden de teams van de nationale bond gekleed door het Amerikaanse Nike. Dat besluit zorgde in Duitsland eveneens voor de nodige ophef. Veel Duitsers hechten aan Adidas, omdat het een Duits merk maar ook vanwege de historie. Het nationale team won in 1954, 1974, 1990 en 2014 de wereldtitel in het shirt met het kenmerkende Adidas-logo.

De overstap zou met name financieel gemotiveerd zijn. Volgens Duitse media gaat Nike de Duitse bond tientallen miljoenen per jaar meer betalen dan dat Adidas deed. Verschillende bronnen melden dat het zelfs gaat om een verdubbeling (100 in plaats van 50 miljoen). Het nieuwe contract loopt minimaal tot 2034.

×