Nikè, de godin van de overwinning

Godin uit de Griekse mythologie

De godin Nikè staat in de Griekse mythologie symbool voor ‘de overwinning’. Zij werd doorgaans uitgebeeld als een jonge gevleugelde vrouw. De Romeinen noemden haar Victoria.

Zeus met in zijn rechterhand Nikè (cc - George Shuklin)
Zeus met in zijn rechterhand Nikè (cc – George Shuklin)
Rondom Nikè ontstond, anders dan bij andere goden, geen uitgebreide cultus. Ze had geen uitgebreide persoonlijkheid, maar stond ‘slechts’ symbool voor de overwinning. Er zijn ook weinig legenden rond Nikè. De godin werd vaak vereerd samen met een andere god. Meestal was dit Zeus. Bekend is bijvoorbeeld het standbeeld van deze oppergod in Olympia waarin Zeus de godin Nikè in de rechterhand droeg. De godin van de overwinning werd daarnaast ook wel vereerd in Athene, samen met de godin Athena.

Volgens Hesiodos was ze een dochter van de titaan Pallas en de nimf Styx. Elders wordt Ares echter als haar vader genoemd. In het gevecht tussen de Titanen en Zeus, schoot Nikè samen met haar broers Zelos (ijver) en Kratos (kracht) en zus Bia (geweld) Zeus te hulp. Om die reden kreeg ze na afloop van de strijd toestemming om met de andere goden op de berg Olympus te wonen.

Nikè is veel te zien in de kunst uit de Griekse oudheid. Doorgaans werd ze afgebeeld als een gevleugelde jonge vrouw, in een lang gewaad. Haar meest voorkomende attribuut is een krans.

- advertentie -

Sportschoenen

Nike-logo
Nike-logo
De godin is ook terug te vinden in de moderne cultuur. Sportschoenenfabrikant Nike liet zich door de godin inspireren. Ook het symbool op de sportschoenen verwijst naar de godin. Op de medailles van de moderne Olympische spelen is soms ook een afbeelding van de godin te zien.

Meer Griekse mythologie
Boek: Mythen uit het oude Griekenland

Afbeelding van de godin op de medaille van de Olympische Spelen van 2016 (cc - Tomaz Silva/Agência Brasil)
Afbeelding van de godin op de medaille van de Olympische Spelen van 2016 (cc – Tomaz Silva/Agência Brasil)

Bronnen

– http://www.rmo.nl/tentoonstellingen/archief/terracotta/topstukken-tentoonstelling/overwinningsgodin-nik%C3%A8
– http://ancientolympics.arts.kuleuven.be/nl/TP021NL.html

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: