Dark
Light

Alabama – Amerikaanse staat

1 minuut leestijd
Vlag van Alabama - Amerikaanse staat
Vlag van Alabama - Amerikaanse staat

De staat Alabama bevindt zich in het zuidoosten van de Verenigde Staten en wordt ook wel de Yellowhammer State genoemd. Alabama is gelegen aan de Golf van Mexico, heeft een oppervlakte van 135.765 km² en heeft als hoofdstad Montgomery.

Zegel van Alabama
Zegel van Alabama
Zoals in vrijwel geheel Amerika werd ook Alabama in het verleden bevolkt door verschillende indianenstammen zoals de Chickasaw, Cherokee, Muskogee, Choctaw en Natchez. Nadat het westen het land heeft ontdekt claimen onder meer Fransen, Spanjaarden en Engelsen delen van het gebied. De Fransen zijn de eersten die in 1702 een permanente nederzetting vestigen in Alabama: Mobile.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, die duurde van 1861 tot 1865, stond Alabama aan de kant van de Geconfedereerde Staten van Amerika, de zuidelijke Staten die zich van de noordelijke staten hadden afgescheiden. Alabama had dan ook veel katoenplantages waarop veel slaven werkte en die slavernij wilde de staat niet afgeschaft zien. Iets waar de noordelijke staten van Amerika wel voorstander van waren.

Apartheid

Hoewel het gros van de katoenplantages inmiddels verdwenen is, zijn nog veel inwoners van de staat niet van mening dat blanken en zwarten gelijk zijn. In 2004 stemde de bevolking tijdens verkiezingen bijvoorbeeld voor het in stand houden van apartheidswetten die onder meer zorgen voor segregatie in het onderwijs. De wetten kunnen echter niet worden uitgevoerd omdat de federale rechterlijke macht van Amerika dit verbiedt.

In de jaren vijftig van de twintigste eeuw zorgde deze segregatie in het onderwijs voor veel opschudding. Het federale Hooggerechtshof verbood deze segregatie toen, maar Alabama weigerde gehoor te geven aan dit verbod waardoor het federale leger er zelfs aan de past moest komen om gekleurde leerlingen veilig naar school te brengen.

De staat Alabama in het rood gemarkeerd
De staat Alabama in het rood gemarkeerd

Op 14 december 1819 trad Alabama toe tot de Verenigde Staten van Amerika.

×