Mens en Relatie

Album amicorum van Jacoba Cornelia Bolten (1787-1859)

Deze penseeltekening van een landschap met drie reizigers werd door E. de Man gemaakt in het album amicorum (vriendenboek) van Jacoba Cornelia Bolten. Het is geen gebonden boekje, maar een verzameling losse bijdragen.

- ad -

Anders dan in de achttiende eeuw was het negentiende-eeuwse album in de eerste plaats een vrouwenzaak. Doorgaans zijn het kleine doosjes in boekvorm waarin op losse blaadjes door familieleden en kennissen verzen en wensen in het Nederlands, Frans en Duits zijn geschreven. Daarnaast bevat het allerlei staaltjes van huisvlijt, zoals borduurwerkjes, tekeningen en aquarellen.

Het album amicorum is integraal te bekijken via www.kb.nl/bladerboeken/album-amicorum-jacoba-cornelia-bolten.

Album amicorum van Jacoba Cornelia Bolten
Album amicorum van Jacoba Cornelia Bolten

Vorige topstuk

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Naar de rubriek

 

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Album amicorum van Jacoba Cornelia Bolten. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱