Dark
Light

Album amicorum van Jacoba Cornelia Bolten (1787-1859)

1 minuut leestijd

Deze penseeltekening van een landschap met drie reizigers werd door E. de Man gemaakt in het album amicorum (vriendenboek) van Jacoba Cornelia Bolten. Het is geen gebonden boekje, maar een verzameling losse bijdragen.

Anders dan in de achttiende eeuw was het negentiende-eeuwse album in de eerste plaats een vrouwenzaak. Doorgaans zijn het kleine doosjes in boekvorm waarin op losse blaadjes door familieleden en kennissen verzen en wensen in het Nederlands, Frans en Duits zijn geschreven. Daarnaast bevat het allerlei staaltjes van huisvlijt, zoals borduurwerkjes, tekeningen en aquarellen.

Het album amicorum is integraal te bekijken via www.kb.nl/bladerboeken/album-amicorum-jacoba-cornelia-bolten.

Album amicorum van Jacoba Cornelia Bolten
Album amicorum van Jacoba Cornelia Bolten

Vorige topstuk | Naar de rubriek

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur was in 2014 een expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteerden de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Album amicorum van Jacoba Cornelia Bolten. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

×