Dark
Light

Haags Liederenhandschrift, ca. 1400

1 minuut leestijd
Haags Liederenhandschrift, ca. 1400
Haags Liederenhandschrift, ca. 1400

Het Haags liederenhandschrift bevat een groot aantal gedichten, liederen, raadsels en sproken (korte didactische verhaaltjes in versvorm). Het precieze aantal hangt af van de geleerde die zich er over buigt, want van sommige gedichten is het niet duidelijk waar ze ophouden.

Dat betekent dat een gedicht in de ene editie als één, en in een andere als twee teksten kan worden gepresenteerd. De tellingen lopen uiteen van ca. 110 tot meer dan 150. Hoe het ook zij: het Haags liederenhandschrift is een belangrijke bron voor de kennis van het lied in de Middeleeuwen.

Meer lezen? Het Haags Liederenhandschrift doorbladeren? Klik hier

Vorige topstukVolgende topstuk

Voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur was in 2014 een expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteerden de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Haags Liederenhandschrift, ca. 1400. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

×