Dark
Light

Spiegel Historiael, 1325-1335

Meesterwerk van Jacob van Maerlant
1 minuut leestijd
Spiegel Historiael, 1325-1335
Spiegel Historiael, 1325-1335

Jacob van Maerlant was een van de belangrijkste Nederlandse dichters van de dertiende eeuw. Eén van zijn grootste encyclopedische werken is Spiegel Historiael. Deze in de volkstaal geschreven wereldgeschiedenis op rijm beschrijft de geschiedenis vanaf de schepping tot het jaar 1250.

Vóór Maerlant werd over kennis en wetenschap alleen in het Latijn geschreven. In de dertiende eeuw kregen de adel en de gegoede burgers steeds meer belangstelling voor de wetenschap. Maerlants bewerkingen van grote Latijnse encyclopedische werken kwamen tegemoet aan die behoefte. Van zijn drie grote leerdichten, Der Naturen Bloeme, de Rijmbijbel en de Spiegel Historiael geldt het laatste onbetwist als zijn hoofdwerk.

Helaas moest Jacob van Maerlant in 1288, mogelijk om gezondheidsredenen, zijn werk staken. Twee jongere tijdgenoten voltooiden zijn vertaling. Lees hier meer.

Boek: Jacob van Maerlant. Spiegel historiael

Vorige topstukVolgende topstuk

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur was in 2014 een expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteerden de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Spiegel Historiael, 1325-1335. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

×