Spiegel Historiael, 1325-1335

Meesterwerk van Jacob van Maerlant

Jacob van Maerlant was een van de belangrijkste Nederlandse dichters van de dertiende eeuw. Eén van zijn grootste encyclopedische werken is Spiegel Historiael. Deze in de volkstaal geschreven wereldgeschiedenis op rijm beschrijft de geschiedenis vanaf de schepping tot het jaar 1250.

Vóór Maerlant werd over kennis en wetenschap alleen in het Latijn geschreven. In de dertiende eeuw kregen de adel en de gegoede burgers steeds meer belangstelling voor de wetenschap. Maerlants bewerkingen van grote Latijnse encyclopedische werken kwamen tegemoet aan die behoefte. Van zijn drie grote leerdichten, Der Naturen Bloeme, de Rijmbijbel en de Spiegel Historiael geldt het laatste onbetwist als zijn hoofdwerk.

Helaas moest Jacob van Maerlant in 1288, mogelijk om gezondheidsredenen, zijn werk staken. Twee jongere tijdgenoten voltooiden zijn vertaling. Lees hier meer.

Vorige topstukVolgende topstuk

- advertentie -
Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Spiegel Historiael, 1325-1335. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: