Week van de koloniale geschiedenis

Aldi-oprichter Karl Albrecht (94) overleden

Aldi-vestiging in Amerika - cc
Aldi-vestiging in Amerika – cc
Karl Albrecht, de man die samen met zijn broer Theo in 1946 de bekende supermarktketen Aldi oprichtte, blijkt vorige woensdag op 94-jarige leeftijd te zijn overleden. Dat melden Duitse media.


De broers openden in Mulheim de eerste Aldi-winkel. De broers namen een kruidenierswinkel van hun moeder over. De naam die ze aan hun winkel gaven is een afkorting van Albrecht Discount. De broers ontwikkelden een geheel eigen formule. Het was het begin van een enorm supermarktbedrijf dat ook buiten de Duitse landgrenzen succesvol was.

De eerste Nederlandse en Belgische Aldi-vestigingen openden halverwege de jaren zeventig hun deuren.

Uitgangspunten voor het Aldi-principe werden lage prijzen en efficiënt werken. Geen dure schappen dus, maar producten gewoon op pallets of in dozen. No-nonsens winkelen dus.

- advertentie -

Begin jaren zestig werd de Aldi-keten opgesplitst en ontstonden twee firma’s: Aldi Nord en Aldi Süd. Hoewel de beide Aldi’s richting leveranciers vaak wel gezamenlijk optraden was er toch sprake van twee firma’s. Karl Albrecht was eigenaar van Aldi Süd.

De Aldi-broers behoorden tot de rijkste mensen van Duitsland. Vier jaar geleden overleed broer Theo al. Karl is vlakbij zijn broer begraven in Essen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: