Günter Grass (1927-2015) – Duitse schrijver en kunstenaar

De Duitse schrijver en kunstenaar Günter Grass is maandag op 87-jarige leeftijd overleden.

Grass – die onder meer romans, toneelstukken en gedichten schreef – ontving in 1999 de Nobelprijs voor de Literatuur. Een van zijn bekendste werken is De blikken trommel. Deze roman uit 1959 wordt beschouwd als een van de belangrijkste romans van de Duitse literatuur van na de Tweede Wereldoorlog.

Het boek gaat over een roffelende dwerg die in de jaren 1933-1945 door West-Europa zwerft en zo getuige is van onder meer de opkomst van het Derde Rijk en de oorlogsjaren.

Günter Grass werd in 1927 geboren in Danzig-Langfuhr, een stad in het huidige Polen. Op 17-jarige leeftijd werd hij als dienstplichtige opgeroepen door de Waffen-SS, waar hij dienst deed bij de 10e SS-Pantserdivisie “Frundsberg”. Kort na de oorlog werd hij gevangen genomen. Grass verbleef vervolgens tot 24 april 1946 in een Amerikaans krijgsgevangenenkamp.

- advertentie -

De Duitser volgde hierna een opleiding tot steenhouwer. Halverwege de jaren vijftig begon hij ook te schrijven. In de jaren zestig werd Grass politiek actief. Hij werd toen lid van de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD).

Samen met Heinrich Böll en Siegfried Lenz werd Grass in Duitsland gerekend tot de naoorlogse Grote Drie van de Duitse literatuur.

Overzicht: Boeken van Günter Grass

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: