Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Alessandro Volta (1745-1827) – Italiaanse natuurkundige

Omdat het woensdag exact 270 jaar geleden is dat de Italiaanse natuurkundige Alessandro Volta werd geboren, heeft Google op zijn startpagina een zogenaamde Doodle geplaatst waarmee de wetenschapper wordt geëerd.

Alessandro Volta
Alessandro Volta
Alessandro Volta is vooral bekend omdat hij in 1800 de eerste chemische batterij uitvond, ook wel de voltaïsche cel (Zuil van Volta) genoemd. De eenheid van elektrische spanning, volt, is naar de uitvinder genoemd.

In de zuil van Volta werden meerdere zogenaamde Voltaïsche cellen gestapeld. Elke cel bestond uit een plaatje zink met daarop een in pekel gedompeld stukje vilt en daarop weer een stukje koper. Volta toonde met zijn zuil aan dat dat de verschillende metalen samen stroom opwekten.

Gelauwerd

Alessandro Volta was bij leven al een veel gelauwerd wetenschapper. De gerenommeerde Royal Society schonk hem in 1794 bijvoorbeeld de Copley Medal. Napoleon was ook onder de indruk van de verdiensten van de natuurkundige. Hij maakte Volta graaf, verleende hem de medaille van het Légion d’honneur en benoemde het tot senator van Lombardije.

- advertentie -

In de Google Doodle is een Zuil van Volta te zien. In een animatie wordt de zuil stukje bij beetje opgebouwd en uiteindelijk zorgt hij voor zoveel stroom dat de letters G-O-O-G-L-E oplichten.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱