Dark
Light

Alessandro Volta (1745-1827) – Italiaanse natuurkundige

Auteur:
1 minuut leestijd
Alessandro Volta geëerd met Google Doodle
Alessandro Volta geëerd met Google Doodle

Omdat het in 2015 exact 270 jaar geleden was dat de Italiaanse natuurkundige Alessandro Volta werd geboren, plaatste Google op zijn startpagina een zogenaamde Doodle geplaatst waarmee de wetenschapper werd geëerd. Wie was Alessandro Volta eigenlijk?

Alessandro Volta
Alessandro Volta
Alessandro Volta is vooral bekend omdat hij in 1800 de eerste chemische batterij uitvond, ook wel de voltaïsche cel (Zuil van Volta) genoemd. De eenheid van elektrische spanning, volt, is naar de uitvinder genoemd.

In de zuil van Volta werden meerdere zogenaamde Voltaïsche cellen gestapeld. Elke cel bestond uit een plaatje zink met daarop een in pekelwater gedompeld stukje vilt en daarop weer een stukje koper. Volta toonde met zijn zuil aan dat dat de verschillende metalen samen stroom opwekten. Deze liep door een metalen draad die aan de boven- en onderzijde van stapel was geplaatst.

Volta liet zich bij zijn experiment onder meer inspireren door Luigi Galvani, een Italiaanse arts en natuurwetenschapper die enige tijd daarvoor had ontdekt dat de poten van een dode kikker met behulp van elektriciteit gingen bewegen wanneer ze in contact werden gebracht met twee verschillende metalen.

Gelauwerd

Alessandro Volta was bij leven al een veel gelauwerd wetenschapper. De gerenommeerde Royal Society schonk hem in 1794 bijvoorbeeld de Copley Medal. Napoleon was ook onder de indruk van de verdiensten van de natuurkundige. Hij maakte Volta graaf, verleende hem de medaille van het Légion d’honneur en benoemde het tot senator van Lombardije.

In de Google Doodle was een Zuil van Volta te zien. In een animatie wordt de zuil stukje bij beetje opgebouwd en uiteindelijk zorgt hij voor zoveel stroom dat de letters G-O-O-G-L-E oplichten.

Handig: Lijst van uitvindingen

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×