KlussenKlussen

Alessandro Volta (1745-1827) – Italiaanse natuurkundige

Omdat het woensdag exact 270 jaar geleden is dat de Italiaanse natuurkundige Alessandro Volta werd geboren, heeft Google op zijn startpagina een zogenaamde Doodle geplaatst waarmee de wetenschapper wordt geëerd.

- ad -

Alessandro Volta
Alessandro Volta
Alessandro Volta is vooral bekend omdat hij in 1800 de eerste chemische batterij uitvond, ook wel de voltaïsche cel (Zuil van Volta) genoemd. De eenheid van elektrische spanning, volt, is naar de uitvinder genoemd.

In de zuil van Volta werden meerdere zogenaamde Voltaïsche cellen gestapeld. Elke cel bestond uit een plaatje zink met daarop een in pekel gedompeld stukje vilt en daarop weer een stukje koper. Volta toonde met zijn zuil aan dat dat de verschillende metalen samen stroom opwekten.

Gelauwerd

Alessandro Volta was bij leven al een veel gelauwerd wetenschapper. De gerenommeerde Royal Society schonk hem in 1794 bijvoorbeeld de Copley Medal. Napoleon was ook onder de indruk van de verdiensten van de natuurkundige. Hij maakte Volta graaf, verleende hem de medaille van het Légion d’honneur en benoemde het tot senator van Lombardije.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

In de Google Doodle is een Zuil van Volta te zien. In een animatie wordt de zuil stukje bij beetje opgebouwd en uiteindelijk zorgt hij voor zoveel stroom dat de letters G-O-O-G-L-E oplichten.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Indringend tijdsbeeld uit de DDR

  Indringend tijdsbeeld uit de DDR

  Alfred Huizinga maakte in 1984 een bijzondere foto in Leipzig, ruim voor de val van de Berlijnse Muur. De fotograaf moest recent aan het treffende beeld denken toen hij een artikel op Historiek las over de tweede stad van Oost-Duitsland.Lees bericht »
 • De poppenhuizen van de Haagse Lita de Ranitz

  De poppenhuizen van de Haagse Lita de Ranitz

  De Haagse Lita de Ranitz (1876-1960) verzamelde haar leven lang poppen en poppenhuisspullen. Samen met vriendinnen trok ze geregeld door Europa, op zoek naar nieuwe spulletjes. Dat leverde een unieke collectie op.Lees bericht »
 • Het Duitse Driekeizerjaar (1888)

  Het Duitse Driekeizerjaar (1888)

  De vader van Wilhelm II, kroonprins Friedrich Wilhelm, was al ernstig ziek toen keizer Wilhelm I nog aan het bewind was. De oude Wilhelm merkte ooit bijna verontschuldigend op, dat hij toch moeilijk de hand aan zichzelf kon slaan om …Lees bericht »
 • De Euroklok: een geleidelijke overgang naar de Zomertijd

  De Euroklok: een geleidelijke overgang naar de Zomertijd

  Het lijkt erop dat de fenomenen zomertijd en wintertijd over enige tijd geschiedenis zijn en dat is goed nieuws voor alle mensen die ieder jaar weer last hebben van het abrupt verzetten van de klok. Mensen slapen slechter en hebben …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las