Dark
Light

Akira Yoshizawa (1911-2005) – Origami-kunstenaar

1 minuut leestijd
Akira Yoshizawa (1911-2005) - Origami-kunstenaar - cc
Akira Yoshizawa (1911-2005) - Origami-kunstenaar - cc

Het is woensdag precies 101 jaar geleden dat de Japanse origami-kunstenaar Akira Yoshizawa werd geboren. Google staat bij die gebeurtenis stil met een speciaal logo.

Doodle voor Akira Yoshizawa
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 101ste geboortedag van Akira Yoshizawa is het traditionele logo woensdag vervangen door origami-werkjes in de kleuren van het traditionele Google-logo.

Origami, de kunst van het papiervouwen, komt oorspronkelijk uit China en ontstond daar waarschijnlijk kort na de uitvinding van het papier. Daarna waaide origami over naar Japan en daar werd het echt groot. Bekend is dat origami al in Japan werd beoefend tijdens de zogenaamde Edoperiode die liep van 1603 tot 1868. In Japan is het een traditie om duizend kraanvogels te vouwen wanneer er getrouwd wordt. Dit zou geluk brengen.

Later werd de kunst van het papier vouwen ook in andere landen steeds meer beoefend. Ook in West-Europa zijn er veel mensen die vandaag de dag aan origami doen.

Stier van origami - cc
Stier van origami – cc

Grondlegger moderne origami

Akira Yoshizawa wordt gezien als de grondlegger van het moderne origami. Hij ontwikkelde meer dan 50.000 ontwerpen. Enkele honderden daarvan zijn terug te vinden in zijn origami-boeken. De Japanner werd geboren op 14 maart 1911 in Kaminokawa en leerde zichzelf op jonge leeftijd al origami.

Toen hij als technisch tekenaar leerlingen moest onderwijzen, gebruikte hij geregeld origami om zijn leerlingen geometrische problemen uit te leggen. In 1937 nam hij ontslag en ging hij zich volledig met origami bezighouden. Rijk werd hij hier aanvankelijk niet van, maar vanaf de jaren vijftig werd hij steeds bekender. In 1955 was er in het Stedelijk Museum in Amsterdam een tentoonstelling van hem te zien. Dit was zijn eerste tentoonstelling in het buitenland.

Begin jaren tachtig werd de origami-kunstenaar onderscheiden met de Orde van de Rijzende Zon van de Japanse keizer Hirohito. Yoshizawa overleed overigens ook op 14 maart. Hij stierf op 14 maart 2005, op zijn 94ste verjaardag.

Korte video over Akira Yoshizawa

×