Dark
Light

Gerard Mercator – Vlaamse cartograaf

1 minuut leestijd
Doodle ter ere van Gerard Mercator
Doodle ter ere van Gerard Mercator

Omdat het in 2015 precies 503 jaar geleden was dat de Vlaamse cartograaf Gerard Mercator (1512-1594) werd geboren, plaatste Google op zijn startpagina een zogenaamde Doodle waarmee de wetenschapper werd geëerd.

Gerard Mercator
Gerard Mercator
Gerard Mercator (1512-1594) werd op 5 maart 1512 als schoenmakerszoon geboren in het Oost-Vlaamse Rupelmonde. In de zestiende eeuw waren cartografen belangrijke figuren omdat zij de wereld stukje bij beetje volledig in kaart gingen brengen. Mercator wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne cartografie.

Mercatorprojectie

Zijn kaarten waren erg praktisch en gemakkelijk te lezen. Hij werd vooral bekend met de door hem in 1569 geïntroduceerde Mercatorprojectie, waarbij de lengte- en breedtegraden als rechte evenwijdige lijnen worden getekend.

Nederland

Google plaatst geregeld Doodles (aangepaste logo’s) op zijn startpagina om historische figuren te eren. De Doodle van Gerard Mercator is niet overal te zien. In Nederland is donderdag bijvoorbeeld geen aangepast logo te zien. In de meeste andere Europese landen, Canada en grote delen van Afrika krijgen bezoekers wel een afbeelding van de beroemde cartograaf voorgeschoteld als ze naar de startpagina van Google surfen.

×