////

Gerard Mercator (1512-1594) – Vlaamse cartograaf

Doodle ter ere van Gerard Mercator
Doodle ter ere van Gerard Mercator

Omdat het donderdag precies 503 jaar geleden is dat de Vlaamse cartograaf Gerard Mercator werd geboren, heeft Google op zijn startpagina een zogenaamde Doodle geplaatst waarmee de wetenschapper wordt geëerd.

Gerard Mercator
Gerard Mercator
Gerard Mercator (1512-1594) werd op 5 maart 1512 als schoenmakerszoon geboren in het Oost-Vlaamse Rupelmonde. In de zestiende eeuw waren cartografen belangrijke figuren omdat zij de wereld stukje bij beetje volledig in kaart gingen brengen. Mercator wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne cartografie.

Mercatorprojectie

Zijn kaarten waren erg praktisch en gemakkelijk te lezen. Hij werd vooral bekend met de door hem in 1569 geïntroduceerde Mercatorprojectie, waarbij de lengte- en breedtegraden als rechte evenwijdige lijnen worden getekend.

Nederland

Google plaatst geregeld Doodles (aangepaste logo’s) op zijn startpagina om historische figuren te eren. De Doodle van Gerard Mercator is niet overal te zien. In Nederland is donderdag bijvoorbeeld geen aangepast logo te zien. In de meeste andere Europese landen, Canada en grote delen van Afrika krijgen bezoekers wel een afbeelding van de beroemde cartograaf voorgeschoteld als ze naar de startpagina van Google surfen.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: