Dark
Light

Groninger Museum eert Ploeglid Alida Pott

1 minuut leestijd
Meisje met rood lang haar en groene strik, detail - Alida Pott
Meisje met rood lang haar en groene strik, detail - Alida Pott (Groninger Museum)

Het Groninger Museum staat vanaf volgende maand met een tentoonstelling stil bij Alida Pott (1888-1931), het ‘eerste dameslid’ van het Groningse kunstenaarscollectief De Ploeg. Aan de hand van dertig werken geeft het museum straks een beeld van haar “expressiviteit en eigenzinnigheid”.

Alida Pott werd op 8 januari 1888 geboren in Groningen. In 1918 werd ze lid van De Ploeg. Ze was het eerste ‘dameslid’ en één van de weinige vrouwelijke leden. Het Groninger Museum:

“Haar opvallende portretten, landschappen en collages kenmerkten zich door een subtiel gevoel voor kleur, lijn en vlakverdeling. Haar stijl week af van de herkenbare stijl van De Ploeg, maar sloot aan bij de Europese avant-garde van die jaren.”

Alida Pott liet na haar dood in 1931 een klein oeuvre na, bestaande uit olieverfschilderijen, aquarellen, tekeningen en collages met sprekende kleuren. Een deel van deze collectie bevindt zich nu in het Groninger Museum. De expositie aldaar, getiteld Alida, loopt van 7 mei tot en met zondag 31 oktober 2021.

Boek: Alida Pott & De Ploeg

×