Met ruim 300.000 kaarten en tekeningen en 400 atlassen en kaartenboeken beheert het Nationaal Archief in Den Haag de grootste kaartencollectie van Nederland. In de tentoonstelling Op de kaart toont de instelling een deel van die collectie.
Volgens het erfgoedhuis zijn de objecten vooral bijzonder omdat ze de eerste concrete aanwijzing bieden voor de Slag bij Alphen van 1426, waarbij het leger van gravin Jacoba van Beieren ten strijde trok tegen een legertje huurlingen uit Vlaanderen.
Met een tentoonstelling over de ontdekking en invloed van de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek, trapt Rijksmuseum Boerhaave volgende maand het landelijke Antoni van Leeuwenhoek Jaar af.
In de tentoonstelling, getiteld Artsen(l)eed, staat de Eed van Hippocrates centraal, waarin artsen zorgvuldigheid zweren en patiëntenbelang voorop wordt gesteld.
Wat zou er gebeurd zijn als Adolf Hitler op 13 oktober 1918 aan het front was gesneuveld in plaats van korte tijd zijn gezichtsvermogen was kwijtgeraakt? Had de republiek van Weimar overleefd? Waren er dan geen NSDAP en nazi’s geweest?
De komende maanden wordt in de Nieuwe Kerk in Amsterdam met een speciale tentoonstelling stilgestaan bij het koningschap van Juliana. Dit ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van haar inhuldiging als Koningin der Nederlanden.
De in het RMO getoonde publicaties hebben allemaal iets te maken met de Leidse universiteit of met een Hollandse uitgever. De Groot, Van Schurman, Huygens, Boerhaave, Linnaeus, Einstein. De Bijbel ligt er in de vorm van de Statenvertaling.
Museum Flehite in Amersfoort staat de komende maanden met een overzichtstentoonstelling stil bij de grootste kunstenaar die de stad in de zeventiende eeuw voortbracht: Mathias Withoos.
Voor het eerst in zijn geschiedenis wijdt het Rijksmuseum in Amsterdam over anderhalf jaar een overzichtstentoonstelling aan de zeventiende-eeuwse meester Johannes Vermeer. Mede dankzij bruiklenen vanuit de hele wereld moet dit “de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit” worden.
Volgens een veelgehoord antwoord was Maria Magdalena een prostituee in het gevolg van Jezus van Nazareth. Maar komt het beeld dat we kennen uit schilderijen, boeken en films overeen met de Bijbelse Magdalena?
Vanuit Huis Doorn maakte de voormalige keizer Wilhelm II de opmars van de nazi’s in Duitsland mee. In 1931 en 1932 bracht niemand minder dan de toekomstige nazibons Hermann Göring een bezoek aan Huis Doorn. Deze gaf de indruk wel iets te voelen voor een herstel van het Duitse keizerrijk.
Het wekt nog steeds verbazing dat in een stad waar de politieke kleur veeleer rood dan oranje was, juist bij de werkende klasse veel animo bestond voor zo’n duur vorstelijk geschenk. De koets was bedoeld voor het huwelijk van Wilhelmina met prins Hendrik, maar op die dag wenste zij het geschenk niet in ontvangst te nemen.
Bij het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden loopt een tentoonstelling over Doggerland, het onbekende vruchtbare rijk, rond vijf keer het oppervlak van Nederland, doorsneden door machtige rivieren. Het strekte zich uit van onze stranden tot wat de Britse kust zou worden. Gedurende de ijstijden was het een koud steppengebied waar neanderthalers leefden tussen rendieren, paarden en mammoeten.
Alvorens de tentoonstelling te betreden ziet de bezoeker in het atrium een vijftal plantageklokken. Ze kondigden het begin en het einde van de werkdag aan en klonken de slaafgemaakten vast niet als muziek in de oren! ‘s Morgens vroeg niet en s’avonds evenmin, want dan dreigde straf als het werk niet naar behoren was gedaan. Zo’n klok is een goed
Alida Pott was het ‘eerste dameslid’ van het Groningse kunstenaarscollectief De Ploeg. Aan de hand van dertig werken geeft het museum straks een beeld van haar "expressiviteit en eigenzinnigheid".
Aan de hand van ruim honderd kunstwerken van vijfendertig kunstenaars neemt het Stedelijk Museum bezoekers in de tentoonstelling 'Surinaamse School' mee langs thema’s en narratieven die ten grondslag liggen aan de Surinaamse schilderkunst.
Het museum presenteert onder meer minder bekende verhalen uit dat Molukse verleden, zoals het fenomeen van de vrouwenloods, de wekenlange bootreis van Indonesië naar Nederland en de manier waarop Molukse jongeren de sixties in Drenthe beleefden.
In een laat zestiende-eeuwse prentenserie van Hendrick Goltzius wordt de reuk verbeeld door verliefde paartjes. Daarin verwijst de roos steevast als attribuut naar de gelukzalige geestes- en lichaamsgesteldheid van verliefden. Soms waarschuwt een moraliserend onderschrift voor de bedrieglijke aard van de zintuigen. Rozen hebben doornen: het is niet altijd rozengeur...
Hendrik Petrus Berlage ontwierp in 1921 een vooruitstrevend en spectaculair museumgebouw. In 1935 werd zijn droom werkelijkheid met de opening van een nieuw museum voor moderne en toegepaste kunst in Den Haag.
In het Fries Museum in Leeuwarden is momenteel een expositie over het Noord-Nederlands kustgebied in de Vroege Middeleeuwen, “Wij Vikingen”. De boodschap is vrij simpel samen te vatten: de Noormannen hebben in de negende eeuw behoorlijk huis gehouden in de Lage Landen, maar er waren mensen in wat nu Friesland en Groningen heet die zich bij de plunderaars aansloten en
Prenten zijn een wonderbaarlijke maar vergeten kunstuiting. Pieter Bruegel verwierf er bij leven al een internationale reputatie mee.