Dark
Light

Tentoonstelling

tentoonstelling Artikelen over tijdelijke en permanente tentoonstellingen in verschillende Nederlandse en Belgische musea. Dat kunnen tentoonstellingen zijn over schilderkunst, beeldende kunst, maar ook bijvoorbeeld archeologische vondsten en fotografie. Boekentip: Kijken naar geschiedenis
Frans Hals, Luitspeler, ca. 1623. Musée du Louvre.

Hals, de vrolijk schilderende Frans

Mannen en vrouwen geportretteerd door Frans Hals, lijken zo uit het doek te stappen om met ons te keuvelen, om een glas drinken, te lachen en plezier te maken. De vrolijkheid spat van Hals’ schilderijen. En dat in een streng hervormd tijdperk van de Noordelijke Nederlanden, de Verenigde Provinciën van de zeventiende eeuw. Maar Frans Hals (1582/4-1666) putte uit zijn
M.C. Escher, Houtblok voor Regelmatige vlakverdeling III, perenhout, mei 1957. Coll. Huis van het boek (Den Haag)

De onbekende kant van M.C. Escher

Museum Huis van het boek in Den Haag staat vanaf komend najaar met een tentoonstelling stil bij wat onbekender werk van de wereldberoemde kunstenaar M.C. Escher (1898-1972). In een kleine tentoonstelling is straks een overzicht zien van werk dat de kunstenaar in opdracht maakte.
Vincent van Gogh, De Turfschuit, Drenthe, 1883

Museum brengt Drentse werken Vincent van Gogh bijeen

Op dinsdag 11 september 1883 - dit jaar precies honderdveertig jaar geleden - stapte Vincent van Gogh (1853-1890) op de laatste trein van Den Haag naar Drenthe. Hij verbleef vervolgens enkele weken in Hoogeveen en trok vervolgens naar Nieuw-Amsterdam en Veenoord waar hij onder meer 'De Turfschuit' en 'Onkruid verbrandende boer' schilderde.
Vanaf linksboven: Von Siebold, Capitein, Linnaeus, De Kom, Einstein, Van Doesburg, De Vries, Van Till d’Aulnis

Books that made History

De in het RMO getoonde publicaties hebben allemaal iets te maken met de Leidse universiteit of met een Hollandse uitgever. De Groot, Van Schurman, Huygens, Boerhaave, Linnaeus, Einstein. De Bijbel ligt er in de vorm van de Statenvertaling.
Koning Willem-Alexander bij de Gouden Koets tijdens de opening van de tentoonstelling

De Gouden Koets als museumobject

Het wekt nog steeds verbazing dat in een stad waar de politieke kleur veeleer rood dan oranje was, juist bij de werkende klasse veel animo bestond voor zo’n duur vorstelijk geschenk. De koets was bedoeld voor het huwelijk van Wilhelmina met prins Hendrik, maar op die dag wenste zij het geschenk niet in ontvangst te nemen.
1 2 3 38