/

Alle hens aan dek! – Betekenis en herkomst

Alle hens aan dek - Schip
Alle hens aan dek - Schip (CC0 - Pixabay - Angela_Yuriko_Smith)

Als de handen even flink uit de mouwen gestoken moeten worden, is het op de werkvloer ‘alle hens aan dek’. Waar komt deze zegswijze oorspronkelijk vandaan? En wat betekent ‘hens’ eigenlijk?

De zegswijze is afkomstig uit de scheepvaart. Wanneer men daar sprak van ‘alle hens aan dek’ was er vaak sprake van een probleem. Alle beschikbare krachten moesten komen opdraven om te helpen. Bijvoorbeeld omdat er een vijandig schip naderde of omdat er door storm problemen waren met de zeilen. Het woord ‘hens’ is een vernederlandsing van het Engelse woord ‘hands’ voor bemanningsleden. Hoe meer ‘hands’ men aan boord had, hoe meer bemanningsleden er dus waren.

In de hens

Als een gebouw in brand staat, wordt in de spreektaal ook wel eens gezegd dat het pand ‘in de hens’ staat. De herkomst van dit woord is volgens de Van Dale onbekend.

“Vermoedelijk is het terug te voeren tot een klankschilderende vorming, die het oplaaien van de vlammen suggereert.”

Bekijk ook: Lijst van historische uitdrukkingen en gezegden
Boekenrubriek: Taalgeschiedenis

Bronnen

-https://www.rijnmond.nl/nieuws/122721/Waar-komt-de-term-in-de-hens-vliegen-vandaan
-https://onzetaal.nl/tijdschrift/digitale-onze-taal/editie/oktober-2018/1810-taaltje-woordweetje/

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: