Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Amaltheia – Nimf en voedster van Zeus

De nimf Amaltheia behoort tot de oceaniden (3000 dochters van Oceanus en de titanide Tetis). Elk van deze nimfen beschermde een specifiek water.

- ad -

Amaltheia
Amaltheia
Samen met haar zussen Io en Adrasteia voedt Amaltheia oppergod Zeus als deze zich in een grot verbergt voor zijn vader Cronus. Amaltheia was zowel geit als nimf en voedde Zeus met melk en honing. Als dank voor deze dienst stelt Zeus later het sterrenbeeld Steenbok voor haar aan de hemel.

Nadat Amalthea sterft, gebruikt Zeus haar huid om zijn schild – de Aegis – te vervaardigen.

Hoorn des overvloeds

Als op een dag een hoorn van de nimf afbreekt, vult Zeus deze met allerlei rijkdommen. Wie de hoorn bezit krijgt alles wat hij of zij wenst. In de Romeinse mythologie wordt de zogenaamde Hoorn des Overvloeds geschonken aan de godin Fortuna, de godin van het toeval en het lot en van het geluk en ongeluk.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Piraten in de geschiedenis

  Piraten in de geschiedenis

  Een Brits-Nederlandse vloot maakte in 1816 met snelvliegend rond ijzer een einde aan de (christen)slavernij en piratenactiviteiten van de Dey van Algiers. De Dey van Tunis hield het voor gezien zonder dat er kanonskogels vlogen. Zo ook de Dey van …Lees bericht »
 • De Frans-Duitse Oorlog 1870-1871

  De Frans-Duitse Oorlog 1870-1871

  In de zomer van 1870 brak de Frans-Duitse Oorlog uit. Deze oorlog mondde uit in een decennia durende haat tussen volken en ging gepaard met moord en doodslag.Lees bericht »
 • Het Museum van de Tweede Wereldoorlog in Gdansk

  Het Museum van de Tweede Wereldoorlog in Gdansk

  Het nieuwe ‘Museum van de Tweede Wereldoorlog’ is onontkoombaar. Het ligt bij de haven en het voormalige postkantoor. Het is dezelfde plek waar de Tweede Wereldoorlog op 1 september 1939 feitelijk begon, met een eindeloze reeks salvo’s op de haven …Lees bericht »
 • Nazipropaganda voor de jeugd

  Nazipropaganda voor de jeugd

  In Hitlers Duitsland werd geen propagandamiddel onbeproefd gelaten om de geestdrift onder de jeugd op te stoken. De continuïteit van het Derde Rijk hing immers van hen af. Die propaganda was succesvol: veel jongeren bleven tot het bittere einde geloven …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las