Week van de koloniale geschiedenis

Amerikaanse indianen beledigd door codenaam ‘Geronimo’

Geronimo rond 1901 – Foto: C.D. Arnold
Veel indianen in Amerika zijn boos over het feit dat Amerika de campagne om terroristenleider Osama Bin Laden te doden, de codenaam Operatie Geronimo heeft gegeven.

De operatie is daarmee namelijk vernoemd naar het beroemde indianenopperhoofd Geronimo (1829-1909). Deze indiaan, die voor veel indianen een soort mythisch figuur is geworden, bestreed in de jaren 1870 en 1880 met zijn Chiricahua-Apaches zowel de Mexicanen als Amerikanen. In 1886 legde hij uiteindelijk de wapens neer.Geronimo werd vervolgens met zijn stam naar Florida gedeporteerd.

- advertentie -

Loretta Tuell, de voorzitter van de Amerikaanse Senaatscomité voor Indiaanse belangen, heeft grote bezwaren tegen het gebruik van de codenaam Geronimo. Tuell vindt het ongepast dat de naam van Geronimo nu wordt gelinkt aan Bin Laden, een van de grootste vijanden van de Verenigde Staten. Volgens haar getuigt de vergelijking van een gebrek aan respect voor een van “onze grootste indiaanse helden”.

Ook Jeff Houser, de huidige leider van de indianenstam Fort Sill Apache, is verontwaardigd. Hij heeft laten weten het pijnlijk en kwetsend te vinden dat Geronimo wordt vergeleken met de terrorist Bin Laden. Houser heeft per brief excuses geëist van president Barack Obama.

Bin Laden code name upsets U.S. tribes

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: