Dark
Light

Amerikaanse indianen beledigd door codenaam ‘Geronimo’

Auteur:
1 minuut leestijd

Geronimo rond 1901 – Foto: C.D. Arnold
Veel indianen in Amerika zijn boos over het feit dat Amerika de campagne om terroristenleider Osama Bin Laden te doden, de codenaam Operatie Geronimo heeft gegeven.

De operatie is daarmee namelijk vernoemd naar het beroemde indianenopperhoofd Geronimo (1829-1909). Deze indiaan, die voor veel indianen een soort mythisch figuur is geworden, bestreed in de jaren 1870 en 1880 met zijn Chiricahua-Apaches zowel de Mexicanen als Amerikanen. In 1886 legde hij uiteindelijk de wapens neer.Geronimo werd vervolgens met zijn stam naar Florida gedeporteerd.

Loretta Tuell, de voorzitter van de Amerikaanse Senaatscomité voor Indiaanse belangen, heeft grote bezwaren tegen het gebruik van de codenaam Geronimo. Tuell vindt het ongepast dat de naam van Geronimo nu wordt gelinkt aan Bin Laden, een van de grootste vijanden van de Verenigde Staten. Volgens haar getuigt de vergelijking van een gebrek aan respect voor een van “onze grootste indiaanse helden”.

Ook Jeff Houser, de huidige leider van de indianenstam Fort Sill Apache, is verontwaardigd. Hij heeft laten weten het pijnlijk en kwetsend te vinden dat Geronimo wordt vergeleken met de terrorist Bin Laden. Houser heeft per brief excuses geëist van president Barack Obama.

Bin Laden code name upsets U.S. tribes

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×