De verhalen van moderne indiaanse stadsbewoners

In Tommy Oranges debuutroman 'Er is geen daar daar' volgen we twaalf hedendaagse natives, afstammelingen van Cherokee-indianen. Op een Pow Wow in Oakland, een indianenfestival, horen we hun levensverhaal.

Slag bij Wounded Knee (1890)

De Slag bij Wounded Knee is een veldslag tussen het Amerikaanse leger en een groep indianen indianen.Bij het bloedbad kwamen onder meer veel vrouwen en kinderen om het leven.

De kalkoen, een vreemde vogel

De vogel uit de familie van hoenderachtigen heeft verschillende namen. Voor veel mensen was namelijk lang onduidelijk waar de vogel precies vandaan kwam.

Iowa – Amerikaanse staat

Iowa, noordelijke staat van Amerika met de bijnaam Hawkeye State. De staat heeft ruim 3 miljoen inwoners. Hoofdstad van Iowa is Des Moines.

Indianen op het footballveld

Football is een All American sport, omdat echt alle Amerikanen, dus ook de native Americans hebben bijgedragen aan het volwassen worden van dit populaire maar bikkelharde spel.

Laatste Navajo-codespreker overleden

Tijdens de oorlog wilden de Amerikanen graag berichten versturen die niet door de vijand begrepen werden. Hiervoor werd onder meer samengewerkt met Navajo-indianen.

Enorme totempaal in Nieuwe Kerk

In de Nieuwe Kerk in Amsterdam is deze week een ongeveer negen meter hoge totempaal opgebouwd. De totempaal is een van de blikvangers van een nieuwe tentoonstelling over de indianen van Noord-Amerika. De totempaal is negen meter hoog en weegt tweeënhalve ton. Hij is in fel rood en groen beschilderd

Paus verklaart voor het eerst indiaan heilig

Zondag verklaarde paus Benedictus XVI de indiaanse vrouw Kateri Tekakwitha (1656-1680) heilig. Het is voor het eerst dat er een indiaan heilig is verklaard. Kateri Tekakwitha werd in 1656 geboren in een dorp van de Mohawk-indianen in de huidige staat New York. Ze was een dochter van een opperhoofd genaamd

Op zoek naar geheimen Rembrandt en Van Gogh

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 3,6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek naar de conservatie en restauratie van bekende kunstwerken. De organisatie heeft dat dinsdag bekendgemaakt. NWO wil wetenschappers, musea en conservatoren van over de hele wereld bij elkaar brengen om onderzoek te doen naar de

Amerikaanse indianen beledigd door codenaam ‘Geronimo’

Veel indianen in Amerika zijn boos over het feit dat Amerika de campagne om terroristenleider Osama Bin Laden te doden, de codenaam Operatie Geronimo heeft gegeven. De operatie is daarmee namelijk vernoemd naar het beroemde indianenopperhoofd Geronimo (1829-1909). Deze indiaan, die voor veel indianen een soort mythisch figuur is geworden,