Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Anti-rookfascisme – Hitler was tegenstander van sigaretten

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog was roken populair. Reclameslogans als ‘Chief Whip. De beste sigaret voor uw gezondheid’ kwamen veel voor.

- ad -

Waarschuwing tegen het roken
Waarschuwing tegen het roken
Pas rond de jaren zeventig kwam er steeds meer aandacht voor de slechte effecten van het roken. De nazi’s wisten daar in de jaren dertig en veertig al alles van. Nazi-leider Adolf Hitler was een groot tegenstander van sigaretten.

In zijn streven naar ‘Übermenschen’, gezonde Duitsers met blauwe ogen en blond haar, was de ongezonde sigaret een vijand. Ook zijn politieke vrienden Mussolini en Franco rookten niet. En Anton Mussert, de leider van de Nederlandse NSB, was net als Hitler geheelonthouder.

De nazi’s besteedden veel geld aan onderzoek naar de gevolgen van roken. Zo was al in de jaren dertig bekend dat je van roken kanker kon krijgen en dat het slecht was voor je hart. Ze startten een intensieve anti-rookcampagne: een speciaal tijdschrift waarschuwde tegen roken, in openbare gelegenheden mocht geen sigaret of sigaar meer worden opgestoken en posters verbeeldden de gevaren. Zo schiet in een prent uit 1941 een duivel sigaretten in een hart. De begeleidende tekst benadrukt:

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

‘Iedere sigaret is een schot in je hart’.

De nazi’s misbruikten hun kennis ook voor hun politieke doeleinden: joden, zigeuners en kapitalisten werden vaak rokend afgebeeld, terwijl gezonde Duitsers altijd sportend en marcherend op posters stonden. Nadat Duitsland de oorlog had verloren, waren de nazi-onderzoeken niet bepaald populair. In de voetsporen van de Amerikaanse bevrijders veroverde de sigaret weer Europa.

~ Nationaal Historisch Museum

Lees ook: Rodrigo de Jerez, de eerste roker van Europa
…en: Paus voerde in 1590 eerste rookverbod in


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • “Je Pappenheimers kennen” – Herkomst van de uitdrukking

  “Je Pappenheimers kennen” – Herkomst van de uitdrukking

  De uitdrukking ‘Ik ken mijn pappenheimers’ is al eeuwenoud. Het betekent zoveel als: ik weet over wie ik het heb, ik ken mijn mensen, ik weet wat voor vlees ik in de kuip heb. Waar komt de uitdrukking ‘Ik ken …Lees bericht »
 • Volksontvanger of i-Hitler

  Volksontvanger of i-Hitler

  Met zijn bruin bakelieten kast, het oma-stofje voor de luidspreker, de nostalgische knoppen en de zender-draaischijf ziet de volksontvanger er onschuldig uit. Maar wie meer weet over zijn geboorte voelt al snel dat het een duivelskind is.Lees bericht »
 • De Staats-Spaanse Linies, monumenten van conflict en cultuur

  De Staats-Spaanse Linies, monumenten van conflict en cultuur

  Bijna 450 ‘objecten’: forten, schansen, linies en vestingstadjes in een gebied van zo’n 80 x 40 kilometer langs de Belgisch-Nederlandse grens tussen Knokke en Antwerpen – dat zijn de Staats-Spaanse Linies. Een militaire raid in 1583 vormt de eerste aanzet; …Lees bericht »
 • Op zijn elfendertigst

  Op zijn elfendertigst

  Het gezegde ‘op zijn elfendertigst’ heeft een boeiende herkomst. Deze uitdrukking is ofwel afkomstig uit de tijd van de Republiek der Verenigde Nederlanden (1588-1795), ofwel uit de wereld van het weefgetouw. Welke verklaring klopt? En waarom? - ad -Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!